SOFIA - Aan de vormcrisis van Feyenoord lijkt voorlopig geen einde te komen. De Rotterdammers voorkwamen donderdag in de eerste ronde van de UEFA-beker een blamage. In Bulgarije eindigde de heenwedstrijd tegen het onbekende Lokomotiv Sofia in 2-2.

Dankzij die uitslag ligt de groepsfase binnen handbereik voor Feyenoord. De kleinste overwinning in De Kuip volstaat over twee weken. Dat zou een verbetering zijn ten opzichte van vorig seizoen.

Toen kwamen de Rotterdammers niet voorbij de eerste ronde, omdat Rapid Boekarest over twee duels te sterk bleek.

Uitstekend

Ondanks dat feitelijke gegeven zal trainer Erwin Koeman diep van binnen terug verlangen naar een jaar geleden. Toen speelde Feyenoord, vooral tijdens de eerste seizoenshelft, uitstekend voetbal en deed de club lang mee om de koppositie in de eredivisie.

Nu is het volledig gerenoveerde elftal van Koeman beland in zwaar weer. Vooral in de eerste helft tegen Lokomotiv voetbalde Feyenoord dramatisch slecht. Het veldspel doet het ergste vrezen voor aanstaande zondag, wanneer landskampioen PSV in Eindhoven de tegenstander is. Bij een grote nederlaag zal de onrust bij de winnaar van de UEFA-beker in 2002 snel toenemen.

Koeman ging donderdag door op de ingeslagen weg. Hij liet dezelfde elf spelers startten als in de met 4-1 gewonnen competitiewedstrijd tegen Sparta. Door de zege op de stadsgenoot keerde de rust bij Feyenoord enigszins terug. Niet zozeer dankzij het veldspel, want dat was opnieuw tegenvallend. Vooral de uitslag zorgde voor opluchting. Koeman hoopte dat de overwinning op Sparta zijn elftal vertrouwen zou geven. Die hoop bleek ijdel.

Zakelijk

De boodschap die Koeman zijn zoekende ploeg had meegegeven was om zakelijk te spelen en individuele fouten te voorkomen. Het hielp weinig. Door weifelend optreden van Dwight Tiendalli en André Bahia kwam Lokomotiv al na vier minuten op voorsprong. Spits Tsvetan Genkov kopte de bal na een voorzet van Kristian Dobrev achter de kansloze Henk Timmer.

De doelman van Feyenoord ging na een klein half uur in de fout. Een op het oog ongevaarlijke vrije trap van 25 meter van Marcho Daftsjev verdween zo in het doel.

Bij Feyenoord zelf lukte in aanvallend opzicht weinig. Ook in de verdediging en op het middenveld ging veel fout. Een toegekende strafschop bracht het elftal op een ideaal moment terug in de wedstrijd. Na een slim balletje van Nicky Hofs ging Angelos Charisteas vlak voor rust richting het doel van de tegenstander. De oud-Ajacied werd binnen het zestienmetergebied gehaakt. Aanvoerder Theo Lucius benutte de penalty.

Na rust kreeg Lokomotiv de nodige kansen. Toch scoorde Feyenoord. Het doelpunt viel opnieuw uit een dood spelmoment. Verdediger Serginho Greene kopte de 2-2 binnen uit een hoekschop van Jonathan de Guzman.