ALKMAAR - De verhuizing naar een nieuw stadion heeft de onschendbaarheid van AZ in Europese thuiswedstrijden niet aangetast. In het eerste internationale duel in het DSB Stadion won de ploeg van coach Louis van Gaal met 3-2 van de Turkse tegenstander Kayserispor. Door de twee tegendoelpunten is het resultaat in Europees opzicht echter magertjes.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Voor AZ begon de Europese campagne in het toernooi om de UEFA-beker tegen de onbekende Turkse tegenstander Kayserispor. Bij de loting wist geen mens iets over de ploeg uit de Turkse stad Kayseri. Het elftal, dat zich in eigen land inmiddels in de subtop heeft gespeeld, bleek een goed voetballende tegenstander, die absoluut zonder defensieve bedoelingen naar Alkmaar was afgereisd.

Daardoor ontspon zich in het fonkelnieuwe stadion van AZ een kijkspel dat het aanzien meer dan waard was. De aanvallende aspiraties van AZ-coach Louis van Gaal zijn spreekwoordelijk, maar zijn Turkse collega Ertugrul Saglam deed niet onder voor de succesvolle Nederlander.

Aanvalsdrift

AZ was in Alkmaar de beste ploeg, maar leed ook veel balverlies, waardoor de technisch vaardige Turken soms levensgevaarlijk konden worden. Ook de spelhervattingen van Kayserispor waren van hoog niveau. Door de aanvalsdrift van de Noord-Hollanders ontstond bovendien veel ruimte waar het elftal van Saglam slim gebruik van maakte.

AZ begon het duel goed. Al in de zesde minuut maakte Danny Koevermans vanaf de strafschopstip de 1-0, nadat Arveladze in het zestienmetergebied was neergelegd. De Turken legden zich echter niet neer bij een eenvoudige afslachting en kwamen al snel langszij. Bölükbasi maakte in de 25e minuut de 1-1, nadat doelman Joey Didulica een kopbal van de spits Ünal onschadelijk had gemaakt.

Wisselvallig

Het vervolg van de wedstrijd bleef AZ wisselvallig. Briljante momenten werden te vaak afgewisseld met onzorgvuldigheden. Nog voor de pauze nam Molhoek de 2-1 voor zijn rekening en na de rust verhoogde Arveladze de score zelfs naar 3-1. AZ bleef daarna op zoek naar meer goals en liep daardoor tegen de 3-2 aan. Uitblinker Basdag tekende voor de tweede Turkse goal.

In de slotfase had AZ kansen om meer afstand te nemen, maar verzuimde nog een aantal goals te maken. Vooral Schaars mocht zich dat aanrekenen. Hij slaagde erin om bijna op de doellijn een voorzet van Dembélé over het doel te werken. De return over twee weken in Kayseri blijft daardoor - enigszins onnodig - uiterst spannend.