BELGRADO - Partizan Belgrado heeft FC Groningen voor joker gezet, maar nog niet verslagen. De Servische ploeg won in het eerste duel van de eerste ronde UEFA-beker met 4-2 van de Nederlandse nummer vijf. Bij rust leek de formatie van coach Jans op een kansloze achterstand (drie doelpunten) te staan.

De rentree in het Europese bekervoetbal na veertien jaar leek een pijnlijke afgang. Van genieten, wat Jans zijn voetballers op het hart had gedrukt, kwam in de eerste helft niets van terecht.

Door twee tegentreffers na rust is er op 28 september in de Euroborg misschien nog iets mogelijk. Een zege met 2-0 is dan genoeg.

Het duel in het halfvolle Stadion Partizan was amper begonnen of de bal lag al in het net van Roorda. De Letse scheidsrechter Lajuks gaf resoluut een strafschop toen Sankoh in een mêlee van spelers Lomic aantikte. De Serviër ging gretig liggen. Marinkov schoot na elf meter raak, 1-0. Na een kwartier stond het 2-0. Zajic rukte op en kon vanaf de 16 meter inschieten. Roorda voelde de bal langs zijn vingertoppen glippen, 2-0.

Verloren

De slappe Groningers stonden verloren voor de wedstrijd goed en wel was begonnen. Kennelijk geïmponeerd deden ze weinig goed. Ze liepen bij elke aanval buitenspel, kwamen voor rust tot geen enkel schot op oud-PSV-doelman Kralj en waren voetbaltechnisch de mindere. Na de 2-0 werden ze in Partizans 'gallery play' zelfs achter elkaar tussen de benen doorgespeeld. Marinkovic maakte twee minuten voor rust 3-0 met een niet al te hard afstandsschot en een blunder van Roorda.

Na de rust pakte FC Groningen de zaken wat steviger aan en kregen de 400 meegereisde supporters weer hoop dat het Europese avontuur misschien toch langer zal duren dan de eerste ronde. In de 58e minuut tikte Fledderus na een combinatie Van de Laak - Nevland via de lat 3-1 binnen. Het gebeurde bij de eerste doelpoging.

Partizan bleef wel de betere ploeg. Miroslavljevic kwam vrij voor Roorda toen Sankoh slordig terugkopte. Hij tikte de bal naast. De thuisploeg voetbalde in de tweede helft nonchalanter dan in de eerste. Toch leek de tweede ronde zeker gesteld toen Zajic in de 89e minuut 4-1 binnentrapte.

Suarez

Dankzij een listig tikje van Groningen-invaller Suarez, die Kralj voor de tweede keer verschalkte, werd het toch nog 4-2. FC Groningen was op alle fronten gedeklasseerd, maar nog niet uitgeschakeld.