FRANKFURT - Het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland is financieel een succes geworden. De organisatie maakte donderdag bekend dat het toernooi is afgesloten met een overschot van 135 miljoen euro.

De begroting bedroeg 430 miljoen. Dat de winst hoger uitvalt dan verwacht heeft onder meer te maken met opbrengsten uit postzegel- en muntenverkoop, die aanmerkelijk meer opleverde dan verwacht. Verder gaat de organisatie er prat op zo weinig mogelijk te hebben uitgegeven.

Wat er met het positieve saldo gebeurt is ook al bekend. De fiscus steekt ruim 43 miljoen in de zak. De FIFA krijgt iets meer dan 40 miljoen, ter compensatie van een eerder verstrekt voorschot.

Vrouwenvoetbal

Een kleine 60 miljoen euro gaat naar uiteenlopende geledingen in het Duitse voetbal. De Duitse voetbalbond (DFB) heeft verschillende projecten in gedachten om het geld nuttig te besteden. Integratie van buitenlanders en het vrouwenvoetbal staan daarbij hoog op de lijst.

Uit solidariteit gaat ook een deel van de financiën naar het Duits Olympisch Comité en de Sporthilfe, een organisatie voor gehandicaptensport.