MÖNCHENGLADBACH - Voor de eerste keer in twintig jaar ontbreken de Nederlandse hockeyers in de halve finales van het wereldkampioenschap. In Mönchengladbach kwam woensdag de grote vrees van Oranje uit. Het laatste groepsduel tussen Duitsland en Zuid-Korea eindigde in een bloedeloze 0-0. Daarmee waren beide landen in groep B met elf punten verzekerd van een plaats bij de laatste vier.

Nederland (tien punten) was de grote verliezer. Indien Duitsland of Zuid-Korea het duel had gewonnen, was Oranje als nummer twee doorgegaan naar de halve eindstrijd. Voor Nederland rest nu bij het WK alleen nog de strijd om de blamerende vijfde plaats.

Karikatuur

Met de voltallige Nederlandse ploeg op de volle tribunes (10.000 toeschouwers) maakten Duitsland en Zuid-Korea er een karikatuur van een WK-wedstrijd van. Beide ploegen gooiden het duidelijk op een akkoordje. Met de salonremise waren beide teams geplaatst en werd bovendien het gevreesde Oranje uit de halve finales gehouden.

In een laag tempo speelden Duitsland en Zuid-Korea de bal eindeloos en schaamteloos breed of achteruit. Het aantal cirkelpenetraties was gering en strafcorners waren al helemaal niet te zien.

Meer dan eens klonk een afkeurend fluitconcert van de tribunes. Onverstoorbaar speelden beide ploegen de schertsvertoning uit. Oranje bleef in het morrende stadion achter met een levensgrote kater.