HAMBURG - Dopingexpert Werner Franke mag niet meer beweren dat Jan Ullrich de Spaanse arts Eufemanio Fuentes 35.000 euro betaalde voor dope. Dat bepaalde woensdag de rechtbank in Hamburg. De Duitse wielrenner maakte de zaak bij het gerecht aanhangig.

Ullrich wordt verdacht van doping en contact met Fuentes. De Spaanse justitie vond bewijzen tegen de renner, maar de zaak is nog niet formeel afgehandeld. De expert uit Heidelberg moet zich ondertussen van commentaar onthouden, aldus de rechtbank. Franke uitte de beschuldiging tijdens een televisie-interview en beriep zich op gerechtelijke onderzoeken in Spanje.

De Zwitserse wielerbond, die de proflicentie voor Ullrich afgaf, heeft nog altijd geen documenten over de zaak ontvangen van de internationale wielerbond UCI. De inmiddels 33-jarige renner dreigt levenslange schorsing.

Huiszoeking

De Duitse politie heeft woensdag in verband met het dopingschandaal huiszoekingen gedaan bij Jan Ullrich en zijn manager Wolfgang Strohband. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Bonn laten weten.

De politie doorzocht in totaal tien huizen en kantoren in en buiten Duitsland waaronder Ullrichs villa in het Zwitserse Scherzingen en de woning en bedrijfsruimte van Stroband. Ullrich zelf was niet thuis, de van doping verdachte oud-Tourwinnaar is op huwelijksreis.

Aanbiedingen

De eenmalige winnaar van de Ronde van Frankrijk (1997) liet recent in een vraaggesprek met een Duits tijdschrift weten dat hij al verscheidene aanbiedingen van wielerploegen op zak heeft. T-Mobile zette hem op straat nadat de Spaanse justitie bewijzen van Ullrichs handelwijze op tafel legde. "Ik ben onschuldig", herhaalde de Duitser nog maar eens in het bewuste interview.