RIZHAO - De zeilsters Marcelien de Koning en Lobke Berkhout hebben woensdag in het Chinese Rizhao de wereldtitel in de olympische 470-klasse geprolongeerd. Het Noord-Hollandse duo verdedigde in de afsluitende medaillerace, met dubbele punten en tien finalisten, ternauwernood de voorsprong op de Japanse concurrenten.

Na een spannende wedstrijd, met wisselende kansen voor beide titelkandidaten, kwam het Aziatische koppel als derde binnen, gevolgd door De Koning (27) en Berkhout (25) op de vierde plaats. Het Nederlandse tweetal mocht twee posities verliezen op de Japanners om de wereldtitel te behouden.

Waanzinnig

"Waanzinnig dat het opnieuw is gelukt", jubelde fokkenist Berkhout kort na finish. "Vorig jaar in San Francisco bleek het Wilhelmus tijdens de prijsuitreiking niet voorhanden. Nu kan het hier alsnog voor ons klinken. Dat was één van de redenen dat we weer wereldkampioen wilden worden! Geweldig, het is een gekkenhuis hier."

De Koning en Berkhout lagen het hele toernooi, met dertien races, op medaillekoers. Op de slotdag leek het begeerde goud echter alsnog overboord te vallen. "Bij de bovenboei lagen wij zevende en die Japanners vierde", legde Berkhout uit. "Dat was voor onze coaches in de volgboot wel even schrikken. Maar wij hielden onszelf goed onder controle. We wisten dat het goed zou komen als we gewoon ons eigen ding zouden blijven doen. Uiteindelijk koos het Japanse team in het laatste rak voor een eenzame koers van het veld af, terwijl wij bij de groep bleven. Dat liep gelukkig allemaal goed af."

Vet feest

Berkhout: "Het was echt vet feest in onze boot toen we als vierde over de finish gingen. Ik wilde eerst een dubbele looping in mijn trapeze maken, maar door de sterke stroming dreigden we terug over de finishlijn te drijven. Daarom zijn we voor de zekerheid nog maar stukje doorgevaren en daarna zijn we samen in het water gesprongen. Marcelien had voor het begin van het WK nog duidelijk gezegd dat ze voor geen goud zou gaan zwemmen in het vieze water hier. Maar na het prolongeren van de wereldtitel kon het haar ook geen bal meer schelen."

Afvallen

Volgens bondscoach Jaap Zielhuis is het tweede WK-goud voor het koningskoppel van het Watersportverbond (KNWV) het gevolg van een uitgekiend trainingsprogramma en grote toewijding van de kampioenen. "Ze zijn in het afgelopen jaar gezamenlijk 11 kilo afgevallen. Daardoor gaan ze in lichte omstandigheden meteen een stuk sneller. Ook hebben ze heel veel getraind op plekken met weinig wind."

"Zo sterk als ze al waren in pittige omstandigheden zijn ze nu ook in licht weer. Dat is een heel prettige constatering, want bij de Olympische Spelen van Peking over twee jaar zal er waarschijnlijk weinig wind staan. Die meiden kunnen dat nu absoluut aan."

De Koning en Berkhout, die graag feesten als er wat te vieren valt, keren vrijdagmiddag terug in hun woonplaats Amsterdam. "Maar eerst gaan we hier aan de champagne", liet Berkhout opgetogen weten. "Onze coaches hebben in Rizhao precies één kroeg ontdekt. Die gaan we eens goed op z'n kop zetten. De enorme tafel met zalige toetjes in ons hotel mogen we ook eindelijk bestormen. Heerlijk!"