EINDHOVEN - PSV oogde dinsdagavond in het eerste Champions League-duel tegen Liverpool nog wat onwennig, maar hield wel een punt over aan de ontmoeting met de Engelse topclub. In Eindhoven eindigde het duel onbeslist: 0-0.

Bekijk video: reactie Kuyt Modem/ Breedband

"Thuis wil je graag winnen, maar gezien de wedstrijd zat er niet meer in", aldus PSV-trainer Ronald Koeman. "Het was moeilijk. Zij zakken veel terug, dan moet je aanvallend heel goed zijn", keek de coach terug. "Culina kreeg in de eerste helft veel ruimte maar profiteerde daar niet van. We sloten te weinig bij. Maar het is ook moeilijk voetballen. Zij wachten op dat ene foutje, je loopt zo maar in het mes."

Koeman had nog overwogen de tegenvallende Koné te vervangen door Kluivert. "Het had gekund maar Koné is een onvoorspelbare voetballer", verklaarde de coach, die Kluivert komend weekeinde wel wil laten spelen. "Maar niet vanaf het begin." PSV speelt zondag thuis tegen Feyenoord.

Renovatie

Voor PSV kwam de ontmoeting met Liverpool op het moment dat het elftal zijn laatste renovatie pas net achter de rug had. Terwijl de standhouders op de internationale transfermarkt hun kraampjes al aan het afbreken waren, vertrokken André Ooijer en Jan Vennegoor of Hesselink uit Eindhoven en trok de club zelf Jan Kromkamp, Edison Mendez en Patrick Kluivert aan.

Die laatste wisseling maakte de ploeg er in het eerste Europese duel niet beter op. PSV miste bovendien Phillip Cocu, die een elftal op vrijwel alle momenten aan de hand kan nemen. De aanvoerder mocht door een schorsing niet meedoen, waarmee het aantal Nederlanders in de ploeg van trainer Ronald Koeman daalde naar slechts drie. Het kwam de organisatie in het elftal niet ten goede.

Kromkamp

Jan Kromkamp trof zijn voormalig werkgever Liverpool. De PSV'er vond de 0-0 een realistische score. "De ploegen waren aan elkaar gewaagd", vond de vleugelverdediger.

Kromkamp had zijn oude ploeg vooral naar achteren zien leunen. "Het is heel moeilijk voetballen voor ons. Zij laten zich terugzakken en loeren op de counter. Ze laten ons de fouten maken. Het was nog schrikken toen Gerrard die bal op de paal schoot."

Smeltkroes

In vergelijking met vorig seizoen, toen de as van het elftal werd gevormd door Nederlandse spelers, is het huidige PSV een smeltkroes van culturen. Dat hoeft geen probleem te zijn als een coach in de voorbereiding de kans krijgt een collectief te smeden van alle individuele kwaliteit. Door de vele 'last-minute'-wisselingen heeft Koeman daar geen gelegenheid voor gehad, waardoor hij dat noodgedwongen in de competitie en de Champions League moet doen.

In de eerste helft leed PSV stuitend veel balverlies. Vooral Jan Kromkamp en Arouna Koné slaagden er zelden in een bal op behoorlijke wijze naar een ploeggenoot te spelen. Daardoor oogde het optreden van de thuisploeg rommelig en weinig verzorgd.

Spelpeil

Bij Liverpool was het spelpeil overigens niet veel beter. De Spaanse coach Rafael Benitez rouleert veel, naar stelde zelfs de vaste volgers van de Engelse topclub voor enkele verrassingen in zijn opstelling. Hij liet clubicoon Steven Gerrard buiten zijn basiself en passeerde ook Hyypiä, Luis Garcia, Xabi Alonso en Peter Crouch. Dirk Kuyt en Boudewijn Zenden hadden in het Philips-stadion wel een basisplaats.

Na een tegenvallende eerste helft, waarin PSV via Koné (schot op de lat) wel de beste kans kreeg, werd het spel van de landskampioen na de pauze wat gestroomlijnder. Liverpool leunde ver achterover waardoor de Brabanders een overwicht kregen. In de 59e minuut had opnieuw Koné een prima mogelijkheid om de score te openen, maar hij produceerde in kansrijke positie slechts een zwak aftreksel van een doelpoging.

Mendez

In het vervolg was aanwinst Mendez twee keer dicht bij een goal. In de 61e minuut schoot hij van zeker veertig meter vlak langs de kruising. Tien minuten later richtte hij vanaf de rand van het strafschopgebied iets te hoog om doeltreffend te kunnen worden.

In de slotfase durfde Koeman het niet aan om Kluivert binnen de lijnen te brengen. De voormalig topschutter liep bijna de hele tweede helft warm, maar debuteerde uiteindelijk niet. PSV had wel het geluk dat Gerrard, in de tweede helft ingevallen, in de slotfase slechts de paal raakte, nadat hij op prachtige wijze vanuit de draai doelman Gomes had verschalkt. Anders was het eerste punt in de nieuwe Europese campagne alsnog verloren gegaan.

Kuyt

Dirk Kuyt slaagde er niet in zijn debuut in de Champions League op te luisteren met een doelpunt. Toch keek hij tevreden terug op zijn eerste wedstrijd op het allerhoogste Europese clubniveau. "We waren hier naar toe gekomen om geen goals tegen te krijgen en dat is gelukt. In dat opzicht hebben we onze doelstelling gehaald."

"We hadden zelfs stiekem de overwinning kunnen behalen als we wat meer geluk hadden gehad", vervolgde de spits, die dinsdag voor het eerst een basisplaats had bij zijn nieuwe werkgever. "We hebben niet gedomineerd, maar wel de beste kansen gekregen."

Geslaagd

"We hadden al vooraf besloten dat we PSV het spel zouden laten maken en zijn in die opzet aardig geslaagd. We kunnen tevreden zijn, want we hebben een punt gehaald tegen onze belangrijkste concurrent in de groep. In een uitwedstrijd. Dus dat is gewoon een goed resultaat."

Over zijn eigen spel was de aanvaller ook tevreden. "Met een beetje geluk had ik nog gescoord. Maar mijn medespelers en de coach waren tevreden over mijn inbreng. Dus ook daar ben ik wel blij mee."