MÖNCHENGLADBACH - De Nederlandse hockeyers hebben de groepsfase bij het wereldkampioenschap in Mönchengladbach positief afgesloten. Oranje won met 6-1 van India. Taeke Taekema was met vijf treffers de grote man. Het andere doelpunt kwam op naam van Roderick Weusthof.

Nederland moet nu het resultaat van de laatste groepswedstrijd tussen Duitsland en Zuid-Korea (woensdag 16.20 uur) afwachten. De drie landen staan op tien punten. Bij een gelijkspel ligt Oranje uit de WK-race, bij een winnaar gaat Nederland als nummer twee door naar de halve finales.

Roelant Oltmans wilde dinsdagavond in Mönchengladbach na de afsluitende groepszege niet vooruit kijken. De bondscoach van de Nederlandse hockeyers wenste zich te beperken tot de eigen WK-wedstrijd. "Ik heb geen zin meer om te speculeren", sprak hij kortaf.

Oltmans wist ook nog niet hoe en waar hij met zijn ploeg de beslissende wedstrijd in groep B tussen Zuid-Korea en Duitsland woensdagavond gaat bekijken. In het hotel of in het stadion? "Daar heb ik nog geen moment over nagedacht. Dat zien we nog wel."

Afgedwongen

Oltmans: "We hebben tegen India gedaan wat we moesten doen. We hebben goed gespeeld, veel kansen en strafcorners afgedwongen en voldoende gescoord. Al die dingen die we eerder bij het WK niet hebben gedaan."

Met vijf treffers haalde Taeke Taekema een unieke WK-score. "Op de training lukt me dat nog wel eens, maar in een wedstrijd zelden of nooit", grinnikte hij. "Ik ben eindelijk vriendjes met het veld. Het gevoel is weer ouderwets."

Oltmans gaf zijn ploeg een groot compliment, misschien wel voor de eerste keer bij het WK, voor het aanvallende hockeyspel. De vorm is duidelijk groeiende, meende hij. Zou het niet vreselijk zuur zijn om door een gelijkspel in de wedstrijd tussen Duitsland en Zuid-Korea toch buiten de halve finales te vallen? "Nogmaals, daar ga ik niet op in. Of heb je me eerder niet begrepen", reageerde hij narrig.

Nominaties

De internationale hockeyfederatie FIH heeft drie Nederlanders genomineerd voor de jaarlijkse onderscheidingen. Jeroen Delmee en Teun de Nooijer dingen mee naar de titel Beste Speler van 2006. De laatste won die prijs al twee keer.

Robert van der Horst is opnieuw genomineerd als Talent van 2006. Hij won die titel voor spelers onder 23 jaar vorig jaar al. IOC-voorzitter Jacques Rogge reikt zaterdag bij het WK in Mönchengladbach de prijzen uit.