CALAR ALTO - De ritzege in de Ronde van Spanje was dinsdag voor de Spanjaard Igor Anton. Diens landgenoot Alejandro Valverde mocht zich de morele winnaar noemen. Hij hield zijn meest gevreesde rivaal Aleksandr Vinokoerov achter zich en greep als nummer twee nog wat bonificatieseconden. De eindzege kwam weer dichterbij.

Een alleskunner lijkt op weg naar zijn eerste zege in een grote ronde. Alejandro Valverde had zijn zinnen gezet op de Ronde van Frankrijk maar moest al na vier dagen afhaken met een sleutelbeenbreuk. Eenmaal hersteld wordt de Ronde van Spanje mogelijk zijn eerste prooi, terwijl hij een week later bij het WK in Salzburg ongetwijfeld opnieuw de favorietenrol krijgt toebedeeld.

Want wat kan hij eigenlijk niet, de 26-jarige renner uit Murcia? "Parijs-Roubaix winnen wordt misschien moeilijk", denkt zijn ploegleider Unzue. Dit jaar won hij de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik.

Slotklim

De strijd in de zware bergrit naar het observatorium van Calar Alto ontbrandde in de slotklim. Van de vroege vluchters bleef de Spanjaard Redondo het langst voorop, tot hij werd bijgehaald door twee landgenoten: Anton en Landaluze. Anton, een 23-jarige tweedejaarsprof van Euskaltel, hield het lang vol, maar zag toch Valverde en Vinokoerov aansluiten. Toen hij nog maar eens op jacht ging naar de ritzege, besloten de twee topfavorieten dat het goed was en kon Anton op weg naar zijn eerste zege als beroepsrenner.

Hij dankte nadrukkelijk zijn ploegmaat Samuel Sanchez, vrijdag al ritwinnaar voor Euskaltel. "Samuel is nog aangesloten bij Valverde, hij heeft me geweldig geholpen vandaag", zei de ritwinnaar die in de slotfase had moeten denken aan Roberto Laiseka, zijn veel oudere ploeggenoot. "Die heeft vaker op deze manier ritten in de Vuelta gewonnen."

Eindzege

Valverde had in ieder geval weer een dag en enkele aanvallen van Vinokoerov overleefd. De Kazak, inmiddels tweede op 1.42, lijkt zijn enige overgebleven concurrent in de strijd om de eindzege. Bij nummer drie, Carlos Sastre, lijkt het beste er na drie grote rondes af. Meer gegadigden voor de eindzege zijn er eigenlijk niet.

Valverde had in de stromende regen genoeg over om nog even te sprinten voor wat bonificatieseconden. "Deze dag is volgens plan verlopen. Ik win tijd op alle concurrenten, dankzij de bonificatieseconden ook op Vinokoerov. Hij blijft mijn voornaamste rivaal."