VALENCIA - Bijna had Ajax zelfs nog gewonnen bij Valencia. De hele wedstrijd werd de ploeg weggespeeld, maar invaller Ibrahimovic scoorde zo maar in de slotfase. Trainer Ronald Koeman bekende later even te hebben geloofd in de zege, maar ruiterlijk erkende hij dat zelfs de 1-1 nog zwaar geflatteerd was.

"Valencia was absoluut de betere ploeg", zei de coach. "Maar ze misten scherpte voorin en in de afwerking. We hebben geluk gehad dat het bij de rust nog 0-0 was." Want in de eerste helft was het klasseverschil ongelooflijk groot.

Rustig op de bank

Koeman: "Ik zat toch heel rustig op de bank. Als ik als een gek langs de lijn ga lopen, wordt de ploeg onrustig. Wij speelden erg onrustig, hadden veel balverlies en hadden helemaal geen controle. Pas in de tweede helft hadden we wat meer controle."

Dominant

Maar Valencia bleef domineren. Het wachten was steeds op de eerste goal, die bleef echter uit. Koeman wist niet wat hij zag. Hoewel, hij weet waar zijn ploeg staat en deed niet mee aan de euforiestemming na het bereiken van de tweede ronde. "Wij hebben geen ploeg die in topwedstrijden makkelijk meekan. Kijk alleen maar de gemiddelde leeftijd bij ons, dan zie je het gebrek aan ervaring. Ervaring die Valencia volop heeft."

Litmanen

De ervaring van Litmanen had Ajax moeten helpen. Hij speelde als een 'valse' spits, waarbij het gevaar van de flankspelers Van der Meyde en Mido moest komen. Litmanen was niet balvast en drukte geen stempel op de wedstrijd.

Koeman zei dat hij hem daarom had gewisseld voor Ibrahimovic. "Deze wedstrijd was leerzaam, dat zeker. Wij hadden te veel ontzag voor Valencia, we kwamen niet aan voetballen toe en niet aan ons positiespel", analyseerde Koeman. Vooraf zei de trainer dat de wedstrijd een examen was voor zijn spelers. Qua resultaat zijn ze geslaagd. Maar Koeman is een realist.

Ajax mazzelde bovendien enorm dat het geen strafschop tegenkreeg toen Bergdolmo de bal in de handen pakte. Hij dacht dat er gefloten was voor een overtreding. Koeman laakte de verdediger. "Ongelooflijk en onvoorstelbaar, wat een moment. Dat was een penalty, arbiter Veissiere gaf hem niet, maar daarna hadden we hem tegen."