MADRID - Fernando Alonso heeft in een gesprek met de Spaanse radiozender Marca genadeloos uitgehaald naar zijn Duitse rivaal Michael Schumacher: "Zinedine Zidane nam op een fraaiere wijze afscheid", sprak de Spanjaard, verwijzend naar de beruchte kopstoot van de Franse voetballer in zijn laatste officiële duel.

"Michael Schumacher is de meest bestrafte en meest onsportieve coureur uit de geschiedenis van de Formule 1", sprak Alonso in reactie op het naderende afscheid van de Ferrari-kopman.

Toch had de Spaanse wereldkampioen niet enkel kritiek op de afscheidnemende Ferrari-rijder.

"Zijn onsportieve gedrag betekent niet dat hij niet de beste rijder is. Het is me een eer en genoegen geweest om tegen hem te racen". Waarna de Spanjaard rustig de tijd nam om nog eens zijn ongenoegen te uiten over de gebeurtenissen van het voorbije weekend in Monza.

Dieptepunt

De relatie tussen het Renault-kamp (Alonso) en Ferrari bereikte in Monza een dieptepunt, toen Alonso vijf plekken werd teruggezet na een klacht van Ferrari-rijder Felipe Massa. De Braziliaan meende dat hij tijdens de kwalificatie werd gehinderd door de Spanjaard, ook al zat er tussen beide coureurs een gat van honderd meter.

Alonso dacht er vervolgens zelfs even aan om niet te racen, maar ging uiteindelijk toch van start. De woede bij Renault werd echter nog groter toen de Spanjaard 10 ronden voor het einde moest opgeven en Schumacher zo tot op 2 punten zag naderen in de wk-tussenstand.

"Dit wereldkampioenschap is allang beslist achter de tafel", reageerde een furieuze teambaas Flavio Briatore na het verdict van de wedstrijdleiding. "We begrijpen hoe de zaken ervoor staan. Het is allemaal al besloten. De wereldtitel gaat naar Schumacher, en zo gebeurt het. Als je ziet wat er in de Formule 1 aan de hand is, moet ik slechts lachen om dat voetbalschandaal in de Serie A."

De internationale autosportfederatie FIA heeft inmiddels verklaard een onderzoek te doen naar de uitspraken van Briatore. De Italiaanse teambaas bond intussen al in. Volgens Briatore werd een "grapje" door overijverige journalisten uit zijn context gehaald.