AMSTERDAM - Na een serie van zeven wedstrijden en slechts een overwinning was de maat zondagmiddag vol voor veel supporters van Ajax. Na de kansloze thuisnederlaag (1-3) tegen PSV maakten veel Amsterdammers in de Arena met spreekkoren, spandoeken en witte zakdoekjes hun ongenoegen over trainer Co Adriaanse duidelijk.

De teleurgestelde spelers probeerden zich na het verlies diplomatiek uit te drukken, al lukte dat niet altijd even goed.

Andy van der Meyde wenste na afloop nergens omheen te draaien en had dringend behoefte aan duidelijkheid. "Natuurlijk was ik heel verrast toen ik vlak voor de wedstrijd hoorde dat ik niet speelde", aldus de rechtsbuiten.

"Ik heb de laatste weken namelijk redelijk goed gevoetbald. Co wilde na een serie slechte resultaten niet met buitenspelers spelen. Na dertien minuten stonden we al kansloos met 0-2 achter. Of ik verwacht had dat ik direct na die tweede treffer zou invallen? Ach, wat zal ik zeggen? In de tweede helft ging het in elk geval wel een stuk beter. Al was de wedstrijd toen al verloren."

Druk na rust

Na de komst van Van der Meyde en Hossam kon Ajax de bezoekers uit Eindhoven na rust wel onder druk zetten. "Als je het mij vraagt, hadden we ze direct met de rug tegen de muur moeten zetten", vond Van der Meyde. Wij zijn namelijk Ajax en spelen thuis. Het leek wel of we bang waren. Nu we niet met buitenspelers voetbalden, moesten onze backs zoveel mogelijk naar voren spelen. Dat lukte niet zo hè?"

Rafael van der Vaart kon wel begrijpen dat trainer Adriaanse zijn ploeg zonder buitenspelers liet beginnen. "Echt goed liep het namelijk de laatste weken niet en PSV blijft een sterke ploeg. Achteraf moet je echter constateren dat het helemaal verkeerd is uitgepakt. Ik heb nog nog nooit zo'n kansloze eerste helft als vandaag gespeeld."

Grim

Aanvoerder Fred Grim wilde ook niet veel over de gekozen tactiek uitwijden. "Maandag is de nabespreking, dan praat ik pas echt", aldus de doelman. "Maar ik had zeker verwacht dat Andy in de basis zou beginnen. Hij was namelijk wel in vorm. Of het vandaag aan het systeem lag? Ik weet het niet, we moeten eens ophouden met al dat gepraat over tactiek. Het wordt tijd dat we gaan voetballen. Pas dan keert de rust weer terug."

Een meerderheid van de supporters van Ajax reageerde de teleurstelling over de derde competitienederlaag af op trainer Co Adriaanse. De F-side heeft blijkens een spandoek al afscheid van Adriaanse genomen. Voor het vak van de fanatiekste deel van de Ajax-aanhang hing een groot dundoek met daarop de tekst 'Co je bent onze zwakste schakel, tot ziens'.

Tijdens de wedstrijd klonk ook vanaf andere tribunevakken het inmiddels bekende lied 'Cootje, rot op'. Ook de witte zakdoekjes werden weer uit de zak gehaald.

Waterreus lacht

Doelman Ronald Waterreus van PSV zag het allemaal met een lachend gezicht aan. "Het gaat mij er om dat we hier opnieuw hebben gewonnen. Daar ben ik heel blij om. Als we voor de winterstop de schade beperkt houden, kan het nog wel eens een heel mooi seizoen worden."

De doelman is de kritiek beu: "Ik heb overal gehoord dat we bij PSV te veel lieve spelers zouden hebben. Voor het gemak werd vergeten dat die spelers ook door mensen bij elkaar zijn gebracht. Net zoals ik het vreemd vind dat veel mensen in de voetballerij zeggen, dat de spelers in de Nederlandse competitie niet zo veel meer voorstellen. Maar volgens mij waren het niet die spelers die veel buitenlanders naar Nederland hebben gehaald. Vandaag heb je weer eens kunnen zien dat lang niet iedere buitenlander een aanwinst voor de competitie is."

/SPORTAjax verliest weer van PSV in Arena

/DOSSIEREredivisie