VALENCIA - Op soms miraculeuze wijze heeft Ajax de overture van de tweede ronde van de Champions League overleefd. In Valencia leverde de ploeg een uitstekende prestatie door gelijk te spelen tegen de Spaanse landskampioen, 1-1. Ibrahimovic scoorde in de slotfase en leek voor een stunt te zorgen, terwijl Ajax finaal werd weggespeeld. Angulo behoedde zijn ploeg in blessuretijd voor een nederlaag.

De zes duels in de tweede ronde van de Champions League beschouwt coach Ronald Koeman als een examen voor zijn spelers. Normaal gesproken, zo realiseert hij zich ook, gaan Valencia en Arsenal door naar de kwartfinales. Tegen AS Roma ziet Koeman perspectief. Maar dat gaat alleen op als Ajax boven zichzelf uitsteekt en de tegenstander een mindere dag heeft. Of geluk heeft, zoals in Spanje.

Chivu zal worden geschorst

Tegen Roma (10 december in Amsterdam) mist Ajax steunpilaar Chivu, die al in de zeventiende minuut geel kreeg en geschorst zal zijn. In stadion Mestalla illustreerde de Roemeense aanvoerder de onmacht van Ajax. Hij dupeerde daarmee ook zijn teamgenoten, nadat hij eerder al tegen RKC en Olympique Lyon rood had gekregen. Later kreeg Galasek ook geel. Voor hem was het zijn tweede kaart in het toernooi en hij ontbreekt dus ook tegen Roma.

Ajax komt niet aan voetballen toe

De zo luid bejubelde ploeg van Koeman kwam geen moment aan voetballen toe en had het geluk dat de Spaanse kampioen verzuimde het klasseverschil in ruime cijfers uit te drukken. Maar dat was ook bijzonder knap van Ajax. De spelers hebben zeker vorderingen gemaakt dit seizoen. Duidelijk werd in elk geval hoe groot het verschil is tussen de Nederlandse eredivisie, waarin Ajax zo oppermachtig is, en de Champions League.

De ploeg is te onervaren

De duels in de eerste ronde waren volgens Koeman ook al een examen voor de spelers. Ajax maakt weliswaar veel progressie sinds Koeman een jaar geleden de ontslagen Adriaanse opvolgde. Maar in sommige wedstrijden in de eerste ronde (vooral de twee duels met Internazionale) bleek de ploeg te onervaren en simpelweg te nietig voor de echte Europese top. De tweede ronde is juist de hogeschool van het voetbal, waarin de minpunten nog duidelijker naar voren komen.

Euforiestemming

Over geluk heeft de Amsterdamse formatie niet te klagen in de Champions League. Hoe goed Ajax ook bezig is, de tweede ronde werd met veel fortuin bereikt. Ajax zelf verloor de laastste groepswedstrijd van Inter, maar ging met acht punten toch verder doordat Rosenborg onverwacht Olympique Lyon in bedwang hield. Niettemin ontstond er een euforiestemming rond Ajax en met name de trainer.

Ook Litmanen kan Ajax niet helpen

Natuurlijk was het bereiken van de laatste zestien op zich al een prestatie van formaat. De verdienste van Koeman is dat hij met dezelfde spelersgroep die Adriaanse had, wel goede resultaten boekt, terwijl hij zelden zijn beste elftal kon opstellen. Tegen Valencia speelden Litmanen, die na bijna vijf weken blessureleed zijn rentree maakte in het elftal, en Van der Vaart voor het eerst vanaf het begin samen. Litmanen kon zijn stempel absoluut niet drukken op de wedstrijd. De Fin, hij speelde in de spits, kreeg wel de enige kans van Ajax in de eerste helft. Hij leek er zelf van te schrikken.

Valencia degradeert Ajax

Valencia kreeg voor de rust ook maar drie (riante) kansen. De ploeg liet wel zien dat de Spaanse competitie de sterkste van Europa is. De tweevoudig finalist van de Champions League degradeerde de spelers van Ajax bij vlagen tot simpele voetballers, waarbij Van der Vaart wel op de been bleef.

Na een uur bracht Koeman Ibrahimovic in voor Litmanen om meer druk te zetten. Kansen kreeg Ajax niet. De verdienste van Ajax was wel dat het zo lang stand hield. Al lag dat uiteraard ook aan Valencia. Mista kreeg na bijna een uur een enorme kans, maar ook hij miste het doel. Daarna kregen de Spanjaarden een reeks van kansen.

Ibrahimovic scoort in de eindfase

In de slotfase kreeg Ibrahimovic zelfs een grote kans. Met kunst- en vliegwerk en ook dankzij de koelbloedige keeper Didulica leek het 0-0 te blijven. Totdat Ibrahimovic met zijn treffer stuntte. Angulo zorgde toch voor gerechtigheid.

Hiermee wordt de stand in groep B:
Arsenal 1 1 0 0 3 3-1
Ajax 1 0 1 0 1 1-1
Valencia 1 0 1 0 1 1-1
Roma 1 0 0 1 0 1-3