MÖNCHENGLADBACH - De Nederlandse hockeyers hebben maandagavond bij het wereldkampioenschap in Mönchengladbach een karaktervolle zege behaald (4-3). Oranje kwam tegen middenmoter Engeland twee keer sterk terug van een achterstand. De kansen op een plaats bij de laatste vier blijven echter klein.

Taeke Taekema was na de rust met twee succesvolle strafcorners (3-3 en 4-3) de redder van Oranje. Eerder scoorden Teun de Nooijer (1-2) en Ronald Brouwer (2-2). Nederland staat in groep B op zeven punten uit vier duels.

Duitsland heeft evenveel punten, maar uit drie wedstrijden. Zuid-Korea is koploper met tien punten. De eerste twee ploegen plaatsen zich voor de halve finales. Oranje sluit dinsdagavond de groepsfase af met de wedstrijd tegen India.

Salonremise

Het beruchte woordje 'salonremise' viel maandagavond bij het WK hockey in Mönchengladbach veelvuldig. Door de zwaarbevochten zege van Oranje op Engeland komt een herenakkoord tussen Duitsland en Zuid-Korea, die woensdag de laatste groepswedstrijd tegen elkaar spelen, steeds dichterbij.

Met een gelijkspel, al dan niet onder verdachte omstandigheden, zouden beide landen de gevreesde Nederlandse rivaal, die bij het WK nog niet het vertrouwde topniveau heeft gehaald, uit de halve finales kunnen houden. "Maar ik geloof niet in salonremises", benadrukte bondscoach Roelant Oltmans. "Een echte sportman wil altijd winnen."

Volle winst

Strafcornerspecialist Taeke Taekema viel Oltmans bij. "Het is razend moeilijk om in hockey op 0-0 of 1-1 te spelen. Zelf kun je dat wel willen, maar de tegenstander moet daarin ook meegaan."

"Voor hetzelfde geld valt er in de laatste minuut nog een ongelukkig doelpunt en lig je eruit. Nee hoor, ik verwacht dat beide ploegen voor de volle winst zullen gaan."

Tribune

Als Nederland (tegen India) en Duitsland (tegen Zuid-Afrika) dinsdag hun wedstrijd winnen, is een (salon)remise hoe dan ook een dreigend perspectief voor Oranje. "Zelf drie punten pakken en daarna rustig woensdag op de tribune gaan zitten kijken naar Duitsland tegen Zuid-Korea. We kunnen dan niets anders meer doen dan afwachten."

Taekema kon eindelijk tevreden zijn over zijn strafcorner. "Twee treffers uit drie hoekslagen en één variant op de paal", blikte hij voldaan terug. "Dat is niet slecht. Ik was iets rustiger in de uitvoering. Misschien is dat de oplossing voor nog meer doelpunten uit mijn corner bij het WK."