EINDHOVEN - Ronald Koeman twijfelt nog aan de inzetbaarheid van Patrick Kluivert in het Champions League-duel van dinsdagavond tegen Liverpool. De nieuwe spits van PSV is nog niet honderd procent fit. "Het is een mogelijkheid dat we hem meenemen", aldus de coach. "Hij is er óf tegen Liverpool bij of zondag in de topper tegen Feyenoord."

Koeman trainde op de laatste dag voor het Champions League-treffen gewoon open en bloot. Waar veel buitenlandse coaches kiezen voor een sessie achter gesloten deuren, kende Koeman geen geheimen. Opvallend was de nadruk die hij opnieuw legde op het nemen van vrije trappen. "Dat is het belangrijkste onderdeel van het voetbal", stelde hij onomwonden vast.

"Je ziet in het hedendaagse voetbal steeds vaker dat wedstrijden worden beslist door standaardsituaties. Dus is het belangrijk om die te trainen. Dat de tegenstander dat ziet vind ik geen probleem. Een goed genomen vrije trap is nu eenmaal bijna niet te verdedigen", aldus de coach. Grappend: "Ik heb er zelf wel eens een Europa Cupfinale mee gewonnen."

Cocu

In de rest van zijn training was de trainer een stuk minder "open". Koeman trainde geen partijvormen zodat hij niets over zijn opstelling prijs gaf. Toch heeft hij door het ontbreken van Phillip Cocu, die geschorst is voor het duel tegen Liverpool, een probleem op het middenveld. Cocu is dé sturende speler in het Eindhovense elftal. "In de bespreking zullen we erbij stilstaan dat hij niet meespeelt", aldus de coach.

Waarschijnlijk speelt aanwinst Edison Mendez op de plaats van de aanvoerder en neemt Timmy Simons zijn leidende positie in het elftal over. Al gaf Koeman aan dat de Belg nog niet de kwaliteiten heeft van Cocu. "In de wedstrijd van het afgelopen weekeinde tegen Willem II was er een mooi voorbeeld van de kracht van Cocu. Halverwege de eerste helft ging hij naar rechts en kwam Mendez uit op links. Dat had ik niet verzonnen. Cocu heeft de vrijheid om die beslissingen te nemen."

Zonder Cocu wil PSV toch een goede start maken in het toernooi waarin het de afgelopen twee seizoenen onder Hiddink zijn onschuld verloor. Na jaren kwakkelen in de eerste ronde overleefde de club twee keer op rij de groepsfase met als uitschieter het behalen van de halve finale in het seizoen 2004/2005. Aankoop Jan Kromkamp, die overkwam van de Engelse club, ziet kansen. "Het wordt moeilijk maar we zijn zeker niet kansloos. Anders hoef je er niet eens aan te beginnen natuurlijk."

Anfield Road

Koeman weet bovendien hoe hij Liverpool moet bestrijden. Als coach van Benfica won hij vorig seizoen twee keer van de Engelse club. "Al was de zege op Anfield Road wel geflatteerd. Zeker in de eerste helft kregen zij veel kansen en hadden we geluk dat het balletje voor Liverpool niet goed viel. Maar hun strijdwijze is niet veranderd. Ik zie geen heel ander team in vergelijking met vorig seizoen. Al kan het op vier of vijf posities anders zijn als alle aankopen spelen."

Kuyt

De coach verwacht dat Dirk Kuyt, een van Rafael Benitez' topaankopen, zal spelen. "Al weet je het nooit. Ze hebben veel mogelijkheden."

Over zijn eigen team wilde Koeman nog niets zeggen. "Ik informeer altijd eerst mijn spelers." Maar het lijkt duidelijk dat hij Cocu vervangt door Mendez, die dan samen met Simons en Afellay het middenveld vormt. Achterin kan hij weer een beroep doen op Alex, die is hersteld van griep.

Kluivert

Aanwinst Patrick Kluivert zit mogelijk voor het eerst op de bank. "Ik twijfel daar nog over. Die beslissing neem ik dinsdag in overleg met de speler. Het moet van twee kanten goed voelen."