NEW YORK - Roger Federer schreef historie op het afscheidsfeest van Andre Agassi. De Zwitserse supertennisser poetste in de finale van het US Open de Amerikaan Andy Roddick in vier sets en 2 uur 27 minuten van Flushing Meadows in New York: 6-2 4-6 7-5 6-1. Hij bracht daarmee zijn aantal grandslamtitels op negen en dat was één meer dan Las Vegas Kid op de eeuwige ranglijst.

De 36-jarige Agassi speelde in New York zijn laatste toernooi. Na verlies in de derde ronde tegen de Duitser Benjamin Becker maakte hij voor de laatste maal zijn buigingen om met zijn vrouw Steffi Graf te gaan afwassen en hun kinderen naar school te helpen.

Uniek

Roger Federer is nog lang niet klaar voor huiselijke beslommeringen. Hij heeft nog slechts vijf tennissers uit de complete geschiedenis voor zich staan. Nog vijf zeges in de slams en hij staat naast de Amerikaan Pete Sampras aan kop met veertien stuks. Zondagavond maakte hij zich in elk geval al uniek door zowel Wimbledon als New York drie keer op rij te winnen. Met dien verstande dat het hem in Londen al vier keer is gelukt.

Na het accepteren van een cheque voor 1,2 miljoen dollar en de sleutels van een nieuw automobiel dankte Federer de supergolfer Tiger Woods voor zijn support in de finale tegen Roddick. "Wij hebben zo vaak tot een afspraak willen komen en het is nooit gelukt. Hij zei dat hij naar mij toe zou komen als ik de finale in New York zou spelen. Hij was er. Thank you, Tiger."

Tiger

Tiger Woods zat met zijn vrouw Elin op de tribune naast Federers vriendin Mirka bij de eindstrijd in het US Open. Federer was vanzelfsprekend favoriet. Niet alleen omdat hij de onbetwiste nummer één van de tenniswereld is, maar ook omdat hij van de elf vorige duels met Roddick er tien had gewonnen.

De eindstrijd leek aanvankelijk een walk over. De 23.000 fans in het Arthur Ashe Stadium keken verbijsterd toe hoe Federer Roddick inmaakte. In een kwartier stond het 5-0. De Zwitser pakte de set met 6-2.

Roddick

Opslagkanon Roddick, winnaar van het US Open 2003 en dit jaar op de dool tot de legendarische Jimmy Connors hem ging coachen, vocht terug in de tweede set. Hij zag kans Federer pijn te doen op zijn sterkste punten, cross- en backhandreturns. Zijn eigen zwakke punt, de backhand, bleek onder Connors aanzienlijk verbeterd. Het voormalige jeugdidool scoorde een aantal juwelen van punten en won de tweede set verdiend met 6-4. Stand in evenwicht.

De derde set was cruciaal. Beide toppers wisten het; wie deze set zou pakken werd waarschijnlijk de kampioen. De derde set ontwikkelde zich dan ook tot een verbeten hondengevecht. Met tennis van hoog niveau. Dat zeker. In de vijfde game kreeg Roddick vier breekpunten. Federer ontsnapte. In de zesde game kreeg Federer er zelfs vijf, Roddick ontworstelde zich.

Tot en met de elfde game verloor geen der kemphanen zijn opslagbeurt. Een tiebreak leek de beslissing te moeten brengen. Het kwam er niet van. Roddick kreeg plotseling een black out in de gelijkmakende opslagbeurt. Hij miste driemaal achter elkaar, schonk Federer drie breekpunten en kon er slechts één ace tegenover stellen. Het werd 7-5 voor Federer die zich daarmee verzekerde van de titel.

Groots tennis

Roddick wist het, want hij had in de vierde set geen verweer meer. Federer gaf, net als in de eerste set, vol gas naar 5-0. Hij streek over zijn hart door Roddick de hatelijke nul te laten wegslaan, maar aarzelde daarna niet lang meer voor zijn negende grote triomf tussen 41 titels. "Het was groots tennis", vond de verliezer, "ik ben heel dicht bij de top gekomen. Ik had een kans, maar het is niet gelukt. Dat is wel teleurstellend."

Federer was de beste in de finale. Hij sloeg 69 winners tegen Roddick slechts 33. De Zwitser overtrof de Amerikaan ook op diens specialiteit, de ace. Federer sloeg er 17 en Roddick slechts 7. Nog zes en dan is Roger Federer de allergrootste tennisser.

Finales

Kwestie van tijd. Hij slaat zich spelenderwijs naar de finales. Dit jaar stond hij in alle vier en won er drie. Op weg naar de vijftien moet en zal hij het grandslam compleet hebben. Dus moet hij ook de grote titel op gravel in zijn bezit krijgen. Dit jaar haalde hij al de finale op Roland Garros maar zat de Spaanse specialist Rafael Nadal hem dwars. Federer zal niet rusten of hij zal ook hem krijgen. Voor de finale zei hij: "Mijn grootste tegenstander ben ik zelf, ik wil altijd beter zijn dan de vorige keer."