GRONINGEN/UTRECHT - De rentree na veertien jaar in het Europese bekervoetbal mocht niet meespelen van trainer-coach Ron Jans. Toch had het er alle schijn van dat de voetballers van FC Groningen in het competitieduel tegen Heracles Almelo hun hoofd al bij Partizan Belgrado hadden. Uiteindelijk hield FC Groningen de drie punten toch in Euroborg, 2-1. Met het nodige geluk bleef de club voor de zestiende keer in eigen stadion ongeslagen.

De wedstrijd begon op curieuze wijze. Slechts elf seconden duurde het voor het eerste doelpunt viel, door een zeldzame blooper. Heracles combineerde hoog door de lucht in een aanval die nog ver van gevaarlijk was. Kruiswijk onderschepte de bal en speelde direct terug op Roorda die inmiddels uitliep voor een vangbal. De Groningse doelman zag machteloos toe hoe de bal langzaam in zijn doel rolde, 0-1.

Heracles

Euroborg, befaamd als spookhuis voor elke tegenstander, was perplex. FC Groningen had in de stille ambiance lang nodig om over de blooper heen te komen. Vier dagen voor de terugkeer in de UEFA-beker speelde de ploeg zeer matig. Heracles combineerde vlotter en kreeg kansen. De thuisclub was pas in de 45e minuut gevaarlijk. Back Silva haalde de achterlijn en Van de Laak kopte naast.

Pressie

In de tweede helft kreeg Heracles zoveel vrijheid niet meer en werd vooral de Braziliaanse spits Everton minder ruimte gegund, nadat hij in de eerste minuut van de tweede helft een grote kans miste.

FC Groningen ging meer pressie spelen, kreeg het publiek weer achter zich en kwam eindelijk in de buurt van doelman Pieckenhagen. "Maar het was nog steeds slecht", vond coach Jans, die op het punt stond een andere speelwijze te instrueren toen de gelijkmaker viel. Dit gebeurde in de 61e minuut na een aanval met veel kluts. Van de Laak trof met een iets van richting veranderd schot de hoek, 1-1.

Strafschop

Als het bij die stand gebleven was, zou iedereen er vrede mee hebben gehad. Acht minuten later hielp scheidsrechter Nijhuis de thuisclub. Hij kende na een overtreding van Maas op Nevland een strafschop toe. De Noorse spits bezwoer dat hij werd vastgehouden.

Jans meende dat voor zo'n overtreding zelden een strafschop wordt gegeven. Invaller Levchenko trapte van elf meter hard raak, 2-1. FC Groningen kreeg daarmee meer dan verdiend. Dat erkende zelfs Jans. "Maar het is ook fijn om er weer drie punten bij te hebben. Tegen Partizan zullen we veel beter moeten spelen, anders komen we er niet zo goed vanaf."

FC Utrecht

De eerste overwinning van FC Utrecht loog er niet om. Met de ondubbelzinnige cijfers van 5-0 werd het sukkelende RKC Waalwijk zondag opgerold. FC Utrecht toonde zich oppermachtig in het ongelijke treffen.

Het over alle linies falende RKC had niets in te brengen bij de Utrechters, die halverwege al leidden met 5-0. Een score, die toen al veel hoger had kunnen zijn. Maar nadat Caluwe twee mogelijkheden onbenut had gelaten, werden deze missers ruimschoots goedgemaakt. Na een kwartier luidde Fortune de grote zege in. Kopteff (2x) en Cornelisse (2x) legden met hun treffers de kwetsbare plekken in de Waalwijkse verdediging voor rust al vast (5-0).

RKC

RKC, dat voor rust om tactische redenen zonder de gepasseerde Van de Haar aantrad, was ook aanvallend machteloos. "Te statisch", noemde RKC-trainer Koster zijn spits, die in de tweede helft alsnog de kans kreeg zich tegen zijn oude club te bewijzen.

Maar ook hij kon, evenals de andere invaller Ikedia, geen verandering brengen in de Utrechtse suprematie. Tot treffers leidde het overwicht niet meer. De scherpte had plaats gemaakt voor gemakzucht, waardoor FC Utrecht nog tot slechts één uitgespeelde kans kwam. Van der Gun zag zijn schuiver evenwel voorlangs afglijden.

Typerend voor RKC was de kopkans van Reuser zes minuten voor tijd. De poging belandde recht in de handen van doelman Vorm. Het was de eerste serieuze doelpoging van de Waalwijkers.