ROTTERDAM - Feyenoord heeft zijn eerste zege in de competitie binnen. De ploeg van trainer Koeman won zondag de beladen derby tegen Sparta op het Kasteel: 4-1. De overwinning was geflatteerd, want Sparta was zeker gelijkwaardig aan de rivaal uit Rotterdam-zuid.

Feyenoord stond via Hofs binnen het kwartier op 2-0. maar Anastasiou bracht via een strafschop de spanning terug. In de tweede helft vocht Sparta voor de gelijkmaker, maar dat bleek na de rode kaart van verdediger Gudde een te moeilijke opgave. Via Lucius (strafschop) en invaller Boussaboun werd het 4-1.

Feyenoord heeft zo weer wat rust gebracht bij de fanatieke en morrende aanhang. Het spel zondag in de derby tegen Sparta was bij vlagen bedroevend, maar de ploeg van de geplaagde trainer Koeman vertrok wel met een zege van het Kasteel.

Supporters

Feyenoord kon zich tegen Sparta geen puntenverlies veroorloven. De supporters zijn het in hun ogen wanbeleid van voorzitter Jorien van den Herik zat en lieten dat duidelijk met spandoeken weten. Bovendien was het legioen woedend dat zijn ploeg zich juist met de bij Ajax mislukte Griekse spits Angelos Charisteas versterkte.

De aanvaller deed er tegen Sparta alles aan de aanhang voor zich te winnen. Hij knokte voor elke meter, maar debuteerde in een ploeg zonder zelfvertrouwen. Charisteas kreeg twee kansjes maar stond er verder verloren bij. Hij kreeg nauwelijks aanvoer van de flanken en het middenveld. Ook middenvelder Danny Buijs maakte een kleurloos begin in het Feyenoord-shirt. Toch kregen de nieuwkomers na afloop een applaus van de supporters.

Hofs

De derby kende zoals vaak een bewogen eerste kwartier. Sparta domineerde en kreeg via Schenkel een grote kans op 1-0, maar doelman Timmer voorkwam een achterstand. De schrik zat er meteen in bij Feyenoord, maar toch stond het na veertien minuten 0-2. De Kasteelploeg liet Hofs in de tiende minuut alle vrijheid. De middenvelder verraste doelman Ponk met een schuiver in de verre hoek: 0-1. Sparta maakte vier minuten later dezelfde verdedigingsfout. Hofs kon ongestraft kappen en draaien met als resultaat een doeltreffende uithaal.

De wedstrijd leek snel beslist, maar Tiendalli maakte kort na de tweede treffer van Hofs in het strafschopgebied een onnodige overtreding op Van Dijk. Anastasiou maakte vanaf elf meter geen fout: 1-2.

Feyenoord behield met veel geluk de voorsprong tot aan de rust vast. Sparta, met uitblinkende middenvelders Obodai en Medunjanin, verdiende meer maar had voorin alleen Oost op scherp staan. Anastasiou en Van Dijk werkten hard, maar dat was onvoldoende om de zwakte bij Feyenoord achterin af te straffen.

Defensie

Juist verdedigend was de ploeg kwetsbaar. Linksback Drenthe verloor bijna elk duel van Oost. In de lucht kwamen Bahia en Greene te kort. Elke hoge bal van Sparta zorgde voor wanorde. Zo kopte Schenkel rakelings naast na een vrije trap van Van Dijk, die eerder al pech had met een schot op de paal. In de tweede helft knokte Sparta voor de gelijkmaker, maar de ploeg moest na een kwartier een flinke tegenvaller incasseren. Centrale verdediger Gudde kon eruit na zijn tweede gele kaart.

Strafschop

Toch was Sparta dicht bij 2-2 na een knal van Polak op de lat. Bovendien claimde de Kasteelploeg een strafschop na een handsbal van Greene. Arbiter Haverkort wuifde het protest weg. Daarna was het over met Sparta.

Feyenoord liep uit naar 4-1 via Lucius (strafschop) en invaller Boussaboun. Het kreeg daarmee veel te veel, maar dat kon niemand bij het geplaagde Feyenoord iets schelen.