AMSTERDAM - Ajax heeft na drie speelronden in de eredivisie het maximale puntenaantal. De Amsterdammers wonnen zondag in eigen stadion eenvoudig van Vitesse, 3-0. Klaas Jan Huntelaar (2) en Roger maakten de goals. Vitesse-speler Knol werd met rood van het veld gestuurd.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Voor Aad de Mos had zijn terugkeer in Amsterdam leuker kunnen verlopen. De voormalig trainer van Ajax (begin jaren tachtig) hoopte met Vitesse voor een verrassing te kunnen zorgen. De Arnhemmers hadden de tweede zware opponent op rij, aangezien twee weken terug AZ op bezoek kwam (1-3). Alleen in de openingswedstrijd bij Sparta (1-2) had Vitesse succes behaald.

In Amsterdam kon Vitesse zondag echter niet stunten, daarvoor kwam de ploeg te kort. Ajax domineerde, speelde niet denderend, maar wel verzorgd. Huntelaar, al enkele weken minder op dreef, schoot negatieve gedachten van zich af toen hij na ruim een half uur profiteerde van defensief knoeiwerk van Sebastien Sansoni. De Franse nieuwkomer deed niets met de bal die doelman Wapenaar hem in de voeten schoof. Rosales aarzelde niet, gleed de bal naar Huntelaar en zag hoe de centrumspits na een schijnschot scoorde.

Het was de vijftigste treffer voor Huntelaar in de eredivisie. Bij Heerenveen maakte hij 33 competitiegoals, bij Ajax 17.

Overwicht

Zonder te imponeren behield Ajax het overwicht en stond het Vitesse slechts een paar kansen toe. In blessuretijd velde Roger het vonnis over de Arnhemmers, door 2-0 te maken. Hij benutte vanaf de rand van het strafschopgebied een voorzet van Rosales. Huntelaar kopte tien minuten na rust de 3-0 binnen.

In het restant was het slechts de vraag hoe veel Amsterdamse treffers er nog zouden bijkomen. Vitesse mocht doelman Wapenaar dankbaar zijn voor diens sterke optreden, waarmee hij voorkwam dat het een monsterscore werd.

De aanloop naar Ajax' eerste confrontatie (donderdag) in de UEFA-cup met het Noorse IK Start werd niet al te moeilijk gemaakt. Ajax-coach Henk ten Cate zal zijn oude club Vitesse er dankbaar voor zijn.

Ten Cate

Toch was coach Henk ten Cate niet helemaal tevreden. Hij had veel kansen geteld, maar slechts weinig doelpunten. "We blijven eraan werken om effectiever voor het doel te worden", zei hij. "Als je meer kunt scoren, moet je dat niet nalaten. Het levert zelfvertrouwen op en geeft het publiek plezier."

Ten Cate was uiteraard wel content met de punten. "En ook met het spel. Ik zou wel een zuurpruim zijn als ik nu niet tevreden was. We hebben heel veel kansen gecreëerd, dat bewijst dat we op de goede weg zijn. Jammer alleen dat de spelers vooral in de eindfase te veel uit waren op eigen succes."

Ten Cate wisselde zondag onder anderen Stam en Gabri. "Niet omdat ze geblesseerd zijn, maar uit voorzorg. Donderdag spelen we nog een wedstrijd en het zijn belangrijke spelers die we absoluut niet willen missen. Als de stand het toelaat, kun je ze wisselen. Puur uit voorzorg."