MONZA - De Formule 1 is volgend seizoen een Nederlands team rijker. Autofabrikant Spyker heeft zondag het Midland F1-team overgenomen. Dat hebben de betrokken partijen gemeld. Bij Midland rijdt momenteel al een Nederlander, namelijk Christijan Albers. Het team wordt per direct Spyker MF1 genoemd, maar rijdt pas in 2007 op een Nederlandse licentie.

Met de koop is een bedrag van 106,6 miljoen dollar (ruim 84 miljoen euro) gemoeid. Spyker wordt (financieel) gesteund door een groep investeerders, onder wie internetondernemer Michiel Mol. De partijen waren al maandenlang in gesprek. Eind augustus maakte de autofabrikant al officieel bekend interesse te hebben in een overname van het formule 1-team.

Ambitie

"Vandaag is mijn grote ambitie werkelijkheid geworden", reageerde Mol. "Tien jaar lang ben ik als sponsor van teams en rijders betrokken geweest in de Formule 1. Nu ben ik aandeelhouder in een zeer ambitieus formule 1-team."

Ook Victor Muller, directeur van Spyker, kon zijn geluk niet op: "Ik ben zo trots op mijn medewerkers die 24 uur per dag hebben gewerkt om deze deal rond te krijgen", sprak hij. "Sinds we het bedrijf in 2000 begonnen, zijn we elk jaar groter geworden."

"Eigenlijk verdubbelden we onze productie elk jaar. Om die groei te kunnen doorzetten, is de intrede in de Formule 1 heel belangrijk. We hopen te profiteren van een flinke toename van onze naamsbekendheid."

Gascoyne

Spyker MF1 Racing maakte meteen bekend dat Mike Gascoyne is aangetrokken als hoofd van de technische afdeling. De Brit werd eerder dit seizoen door Toyota op non-actief gesteld.

In het verleden werkte Gascoyne voor Jordan, de voorganger van Midland F1 en Spyker MF1. Destijds boekte dat team onder zijn leiding veel progressie. "Ik heb recent een ontmoeting gehad met Mol en Muller", vertelde Gascoyne. "Ik ben onder de indruk van hun toewijding aan de Formule 1."

Teambaas Colin Kolles blijft gewoon in functie. Net als Christijan Albers overigens, die normaal gesproken tijdens de Grand Prix van Japan (8 oktober) een contract voor 2007 bij Spyker MF1 zal ondertekenen.

Jordan

In 2005 kocht de Russische zakenman Alex Schnaider de Jordan-formatie op. Het team maakte het seizoen onder de naam van de vorige eigenaar, Eddie Jordan, af. In 2006 werd de renstal Midland F1 genoemd. Alhoewel Schnaider miljarden euro's op zijn bankrekening schijnt te hebben, wilde de Rus niet enorm investeren in het team.

"Op dit moment is Formule 1 een veel volwassener sport in Nederland dan in Rusland", sprak Schnaider. "Ik verwacht dat de nieuwe eigenaren erin slagen te profiteren van de commerciële aspecten van de Nederlandse identiteit. Dat is iets waar de renstal ook profijt van kan hebben. Ik ben ervan overtuigd dat - onder de leiding van Victor Muller en Michiel Mol - het team een mooie toekomst zal hebben. Anders zou ik niet hebben ingestemd met de overname."

Ambities

Dat de ambities van Spyker groot zijn, blijkt wel uit een uitspraak van Mol: "Met Mike Gascoyne en Colin Kolles moeten we in staat zijn een winnend team te formeren. Hopelijk duurt het niet lang voordat we voor het eerst in de historie van de Formule 1 het Nederlands volkslied horen."