NEW YORK - De als derde gerangschikte Russin Maria Sjarapova heeft zaterdag (plaatselijke tijd) de finale van het tennistoernooi US Open gewonnen. Sjarapova versloeg de als tweede geplaatste Justine Henin-Hardenne uit België in twee sets. 6-4 6-4.

Het was de tweede overwinning in een grandslam voor de 19-jarige Sjarapova. In 2004 won ze al Wimbledon. Sjarapova zei dat ze dolgelukkig was om te winnen in New York, "haar favoriete stad".

Vier finales

Henin-Hardenne is sinds Martina Hingis in 1997 de eerste speelster die in één jaar alle finales van de vier grandslamtoernooien haalde. Ze won dit jaar van die vier toernooien alleen Roland Garros in Parijs.

Henin-Hardenne zei na afloop dat haar Russische tegenstander verdiend had gewonnen. "Hopelijk krijg ik in de toekomst een nieuwe kans", aldus de Belgische.

Justine Henin-Hardenne en Maria Sharapova hadden tot dit weekeinde vijf keer tegen elkaar gespeeld, vier keer was de Belgische de beste. Alleen in hun eerste duel, in 2005 in Miami, kon Sjarapova de zege pakken.

Agressief

De toeschouwers kregen zaterdag in het volgepakte Arthur Ashe Stadium meteen waar voor hun geld. Al in de tweede game snoepte een agressief spelende Henin-Hardenne de service van haar opponente af.

Maar Sjarapova beet van zich af en brak de Belgische onmiddellijk terug. Zo ging het in de eerste set gelijk op tot 4-4. Een tweede servicebreak en aansluitend een solide opslaggame leverde Sjaparova, niet onverdiend, de eerste set op: 6-4 na drie kwartier tennis.

Evenwicht

In de tweede set pakte Sjarapova vooral uit met harde opslagen en haar sterke forehand. In een spannend gevecht hielden de twee elkaar in evenwicht tot 3-3. In de cruciale zevende game benutte Sjarapov haar tweede breakbal om zo 4-3 voor te komen. Beide vrouwen behielden vervolgens hun service, waarna Sjarapova bij 5-4 de wedstrijd uitserveerde.

Navratilova

Enkele weken voor haar vijftigste verjaardag heeft Martina Navratilova de 59e grandslamtitel in haar carrière gewonnen. De Amerikaanse en haar dubbelpartner Bob Bryan wonnen zaterdag in New York de finale van het gemengd dubbel van de US Open in twee sets van het Tsjechische duo Martin Damm en Kveta Peschke. 6-2 6-3.