TILBURG/ROTTERDAM - PSV heeft zaterdag de uitwedstrijd bij Willem II eenvoudig gewonnen (1-3). Nieuwkomer Edison Mendez maakte twee treffers voor de regerend landskampioen. De jonge spelers van Excelsior waren zaterdagavond een ware plaag voor Heerenveen.

Door de zege klom PSV naar de voorlopige vijfde plaats. De Eindhovenaren wonnen twee keer, maar verloren vorige week bij FC Twente. Roda JC, dat vrijdag gelijkspeelde bij FC Twente, staat nog op de eerste plaats.

Koeman

Ronald Koeman was in meerdere opzichten tevreden na de overwinning van 3-1 op Willem II. "Deze wedstrijd geeft vertrouwen", aldus de PSV-coach. "Tegen FC Twente speelden we ondermaats, vanavond stond er weer een heel ander team. De versterkingen hebben ons goed gedaan. Vooral Mendez drukte direct zijn stempel op het spel. Misschien lezen we dat ook een keer terug in de krant", grapte Koeman, die als trainer een naam heeft ongelukkig te zijn in het halen van nieuwe spelers.

Willem II-trainer Dennis van Wijk was hard in het oordeel over zijn eigen ploeg. "Ik denk dat het voor tegenstanders op dit moment wel leuk is om tegen ons te spelen. We hebben vanavond enkele grove individuele fouten gemaakt. Dat is dodelijk. We hebben onszelf in de steek gelaten."

Verwachtingspatroon

Het leek net alsof Edison Mendez zaterdag zijn 200e wedstrijd voor PSV speelde. De 27-jarige debuterende Ecuadoriaan dirigeerde zijn medespelers, was bijna op alle plaatsen binnen het veld tegelijk en scoorde twee keer. "Zo'n debuut verwacht je niet. Ik ben pas zeven dagen bij de club. Deze prestatie geeft me meer verantwoordelijkheid en het verwachtingspatroon zal stijgen. Dat vind ik niet erg."

In tegenstelling tot Patrick Kluivert en Jan Kromkamp ging de overgang van WK-ganger Mendez naar PSV bijna geruisloos. Hij werd gehuurd van LDU Quito, een club uit zijn geboorteland.

Excelsior

Excelsior boekte de eerste zege van de competitie. De Rotterdammers bleven voor eigen publiek Heerenveen de baas: 3-1.

Luigi Bruins benutte twee strafschoppen. De nieuweling staat met vierde punten achtste.