NEW YORK - Roger Federer heeft zaterdag de finale van de US Open bereikt. De Zwitserse tennisser won in de halve eindstrijd van Nikolaj Davidenko. De titelverdediger denderde in drie sets over de Rus heen: 6-1 7-5 6-4. De andere halve eindstrijd gaat tussen de Amerikaan Andy Roddick en de Rus Michail Joezjni.

Voor de zesde achtereenvolgende keer staat Federer nu in de finale van een grandslamtoernooi. Een dergelijke reeks werd voor het laatst neergezet door Rod Laver. De Australiër deed dat 44 jaar geleden. Federer won dit jaar al de Australian Open en Wimbledon. In de finale van Parijs was de Spanjaard Rafael Nadal hem de baas.

Twee dagen na zijn moeizame zege op de Duitser Tommy Haas leek Davidenko de kracht te missen ook maar enige aanspraak op een plaats in de finale te maken. In de eerste set kwam hij er niet aan te pas. Pas in het tweede deel, toen hij door een re-break terug kwam op 3-3, zat de Rus even in de wedstrijd. Lang duurde dat niet.

Federer trok vervolgens vrij moeiteloos ook de tweede set naar zich toe. De beslissing viel vervolgens bij de break naar 4-3 van de Zwitser in de derde set. De als eerste geplaatste favoriet gaf de wedstrijd vervolgens niet meer uit handen. Na 103 minuten werd de laatste bal geslagen.