UTRECHT - Michael van Gerwen is er zaterdagmiddag in Utrecht niet in geslaagd de finale te bereiken van de World Darts Trophy. Het 17-jarige Nederlandse talent verloor in de halve eindstrijd met 4-6 van de geroutineerde Engelsman Martin Adams, als tweede geplaatst.

Het was een hoogstaande partij met moyennes van rond de honderd punten per beurt. De jongeling uit Boxtel was qua gemiddelde zelfs iets beter dan zijn 50-jarige opponent: 32,22 per pijl tegen 31,79.

Daarnaast onderscheidde Van Gerwen zich met een finish van 170 - het vierde maximum van het toernooi op de Vechtsebanen, waar de spelers van beide profbonden BDO en PDC voor het eerst zijn verenigd - en door bijna een 'nine-darter' te gooien. Zijn negende pijl vloog buiten de dubbel 12.

Michael bedankt

Wel raak had een (reis)cheque van 20.000 euro betekend. "Dan hadden we hem voor twee jaar kunnen wegsturen", mompelde de grote Phil Taylor, die het duel van begin tot eind op de tv bekeek, bewonderend. "Michael bedankt, Michael bedankt", zong het publiek. "Dames en heren, wie volgt Raymond van Barneveld op?", vroeg de 'Mastercaller' op het podium retorisch. "Michael van Gerwen!".

Zo ver is het echter nog niet. 'Mighty Mike' schakelde 'Barney' weliswaar in de eerste ronde uit, zijn kwaliteiten zijn ontegenzeggelijk groot, maar soms ontbreekt er nog iets aan. "Hij is een fantastische darter", prees Adams, "maar soms nog iets te opgewonden. Dat doet je spel geen goed. Maar hij vindt die controle heus wel."

Ervaring

Van Gerwen, die ondanks zijn jeugdige leeftijd al heel aardig kan leven van zijn sport, kon snel vrede hebben met zijn nederlaag. Reden voor teleurstelling was er ook niet. Wel reden voor evaluatie van de paar gemiste kansen. "Ik moet gewoon mijn eigen set houden. Daar straft-ie me genadeloos op af. Terecht. Hier voor een volle zaal in de halve finale staan, dat geeft natuurlijk wat extra druk. Iedereen wil dat je wint. Dat leidt af. Een kwestie van ervaring. Maar het is niet alleen ervaring. Op sommige momenten miste ik de scherpte."

Mede daardoor, maar ook door eigen onverstoorbaarheid, ontsnapte Adams en staat hij zondagavond op het podium voor de finale tegen zijn befaamde landgenoot Taylor. Deze vaagde Ronnie Baxter weg met 6-0. Inzet is de hoofdprijs van 45.000 euro. Van Gerwen moest zich tevreden stellen 11.250 euro.