MONZA - 0,002 seconde! Dat is wat Michael Schumacher te traag was om op pole position te staan in de thuisrace van Ferrari. De Duitser werd in de allerlaatste seconden van de kwalificatie verslagen door Kimi Raïkkönen. WK-leider Fernando had problemen met zijn banden, maar sleepte toch nog een vijfde startplaats uit de brand.

De kwalificatie in Monza werd een heel spannende strijd. Niet enkel tussen titelconcurrenten Ferrari en Renault. Ook BMW-Sauber en McLaren gaven in de eerste twee delen van de kwalificatie al aan voor de pole te kunnen meespelen. BMW eindigde uiteindelijk op de derde plaats (Heidfeld), maar bij McLaren slaagden ze erin om Ferrari tot het eind te weerstaan. Al was het verschil tussen Schumacher en Raïkkönen heel miniem. In de laatste seconden van de kwalificatie toonde Raïkkönen zich 0,002 seconde te snel voor Michael Schumacher.

Pech dus voor de Duitser die de Italiaanse fans graag een pole position had geschonken. Maar er was ook pech voor zijn titelconcurrent Fernando Alonso. De Spanjaard kreeg tijdens het laatste deel van de kwalificatie af te rekenen met een lekke band en moest uiteindelijk alles uit de kast halen om nog de vijfde startplaats te versieren. Toch start de wereldkampioen morgen met een nadeel tegenover Schumacher. Omdat hij minder rondjes reed tijdens de kwalificatie zal hij zondag met minder benzine starten en dus sneller naar de pits moeten.

Voor Christijan Albers zat de kwalificatie er al op na het eerste deel. De Larenaar start zondag op de achttiende plaats.