AMSTERDAM - Floyd Landis heeft via zijn advocaat een verzoek bij het Amerikaanse antidopingagentschap Usada ingediend om de aanklacht tegen hem in te trekken. Daarbij wil de van dopinggebruik beschuldigde Tour de France-winnaar dat de Usada afziet van een schorsing. Landis zegt over bewijs te beschikken dat er fouten zijn gemaakt bij zijn dopingtest.

De 30-jarige Amerikaan heeft een week geleden het volledige, 370 pagina's tellende verslag van zijn dopingtest gekregen. De test werd uitgevoerd door het dopinglaboratorium in Châtenay-Malabry, net buiten Parijs.

Fouten

Een team van experts oordeelde dat er fouten zijn gemaakt. Howard Jacobs, de advocaat van Landis, wil niet vertellen welke fouten het team precies heeft gevonden. "Maar ze zijn sterk genoeg om ons verzoek te onderbouwen om de aanklacht tegen Floyd in te trekken", stelt hij op de website van Landis.

In juni bleek Landis na de door hem gewonnen Alpenetappe naar Morzine-Avoriaz over een te hoge testosteronwaarde te beschikken. Na afloop van de Franse wielerronde werd hij door zijn ploeg Phonak op straat gezet. Ook moet hij zijn Tourzege inleveren. Half augustus werd bekend dat Phonak na dit seizoen vanwege het schandaal rond Landis ophoudt te bestaan.