DEN HAAG - NAC heeft de eerste punten van het seizoen binnen en is weer even blij. De Bredase ploeg won vrijdagavond in het Haagse Zuiderpark met 2-0 van ADO. Dat was niet onverdiend.

Leonardo, weer in gratie aangenomen, opende de score al in de eerste minuut. Oud-Hagenaar Edwin de Graaf besliste het duel in de slotfase vanaf de strafschopstip, nadat Albert Saavedra Maceo Rigters had neergelegd. De dader kreeg bovendien rood. Voor ADO was het de derde nederlaag op rij.

FC Twente

Bij FC Twente heeft Roda JC vrijdagavond zijn eerste punten van het seizoen verspeeld. In Enschede werd het 2-2 en daarover mochten de Limburgers niet eens klagen. Vooral na de hervatting had de thuisclub een groot overwicht.

Het maken van doelpunten gaat FC Twente nog niet al te goed af. Dat leidde op de openingsdag van de competitie al tot een forse domper en nederlaag bij Heracles Almelo. Ook in de kwalificatie van het toernooi om de UEFA-beker brak schotloosheid de Enschedeërs op.

Ramzi

Onmiskenbaar was Ramzi de grote man bij Roda JC, in elk geval in het eerste deel. De Marokkaan, net overgekomen van AZ, nam de twee treffers van de Limburgers voor zijn rekening. Dat kwam hard aan in het Arke Stadion. Enkele jaren geleden speelde Ramzi nog voor de Enschedeërs.

De gok van trainer Stevens maar meteen met de nieuweling te beginnen pakte goed uit. Al na elf minuten scoorde de aanvaller, met een wat curieus intikkertje. Na bijna een half uur deed hij dat nogmaals, daarbij geholpen door een misverstand tussen doelman Boschker en gelegenheidsback Niemeyer.

De tweede van Ramzi kwam slechts enkele minuten na de gelijkmaker van de thuisclub. Die was ook al opvallend. Een vrije trap van Bakircioglü werd verlengd door Wielaert, kennelijk net genoeg om de bal de lijn te doen passeren. Op advies van de grensrechter vond arbiter Blom het in elk geval voldoende voor een treffer.

Engelaar

Meteen na de hervatting bracht ook FC Twentes coach Rutten zijn aanwinst, Engelaar. De middenvelder met veel diepgang had onmiddellijk na zijn entree een aandeel in de tweede treffer van de Enschedeërs, de 2-2. Hij zette de aanval op, N'Kufo legde breed op Touma, wiens voorzet door Bakircioglü werd ingekopt.

Meer nog dan in het eerste deel was dat voor de thuisclub aanleiding vol voor het offensief te kiezen. Het leidde tot kansen voor Touma, Wielaert en tal van turbulente situaties in het Limburgse strafschopgebied. Zelf kwam Roda niet veel verder dan een plaagstootje van Bodor, dat in het zijnet belandde.