NEW YORK - Justine Henin-Hardenne heeft op een moeizame manier de finale van de US Open bereikt. De Belgische tennisster, in New York als tweede geplaatst, versloeg vrijdag in de halve eindstrijd de 21-jarige Servische Jelena Jankovic in drie sets: 4-6 6-4 6-0.

Henin-Hardenne haalde als eerste speelster sinds Martina Hingis in 1997 in één jaar alle finales van de vier grandslamtoernooien. Ze won alleen Roland Garros in Parijs. De andere finales verloor ze van Mauresmo.

Henin-Hardenne speelde vooral de eerste twee sets ver onder haar niveau. Beide speelsters leverden vaak hun opslag in. Jankovic won de eerste set met 6-4 en leek met een voorsprong van 4-2 in de tweede de finale binnen handbereik te hebben. Toch won de Belgisch nog de set, met 6-4.

In de derde bood de Servische, die voor het eerst zo ver was gekomen in een grandslamtoernooi, weinig weerstand meer en maakte Henin-Hardenne het vlot af met 6-0. Het tweetal speelde 26 games.

Slechts elf keer hield een speelster de eigen opslag. Henin-Hardenne tekende voor negen breaks.

Het wordt voor Henin-Hardenne haar tweede finale in New York. Ze won het evenement in 2003. Ze zal in de eindstrijd een hoger niveau moeten halen dan vrijdag. De Belgische tekende voor twaalf dubbele fouten en 39 onnodige fouten.

Sjarapova

Maria Sjarapova heeft Amélie Mauresmo, de nummer één van de wereld in het vrouwentennis, buiten de finale van de US Open gehouden. De 19-jarige Russische versloeg de winnares van Wimbledon en de Australian Open vrijdag in de halve finales met 6-0, 4-6 en 6-0.

Sjarapova overdonderde de Française in de eerste set. Mauresmo leverde drie keer haar opslag in en het stond snel 6-0. Daarna knokte de als eerste geplaatste Franse tennisster zich op karakter terug in de wedstrijd: 6-4. Het was het eerste set verlies van de Russische in de US Open 2006.

In de beslissende derde set profiteerde Sjarapova, die in de eerste ronde Michaëlla Krajicek van de baan sloeg, weer van het foutenfestival bij haar opponente. Met opnieuw 6-0 stapte ze haar tweede grandslamfinale binnen. De eerste in juli 2004 op Wimbledon wist ze te winnen.