ROTTERDAM - Het moment waar Erwin Koeman zo lang op had gewacht, was vrijdag eindelijk daar. De coach van Feyenoord kon, na de afsluiting van de roerige transferperiode en de voorbije interlandweek, voor het eerst trainen met de groep spelers waar hij het in elk geval tot aan de winterstop mee moet doen.

"We hebben wegens de vele en late spelerswisselingen eigenlijk te maken gehad met twee aparte voorbereidingsperiodes. Het is jammer dat alles op het laatste moment moest gebeuren, maar zo gaat dat in het voetbal. Volgend seizoen kan het zo weer gebeuren", aldus Koeman.

Ondanks het vertrek van bepalende spelers als Salomon Kalou en Dirk Kuijt, durft Koeman weer met vertrouwen vooruit te kijken. "Ik ben blij met de komst van Angelos Charisteas en Danny Buijs.

Het is een impuls voor de groep die we hard nodig hadden. Ik heb opeens meer keuze, bepaalde jongens moeten weer knokken voor hun plaats."

Genoten

Koeman had genoten van de manier waarop oud-Ajacied Charisteas omging met de heisa rondom zijn transfer naar Rotterdam. "Hij kwam heel koel en open over. Dat vond ik wel mooi om te zien. In Griekenland heeft hij wel gekkere dingen meegemaakt."

Hoe de nieuwe aanvalsleider zondag precies wordt gebruikt in de eerste competitiewedstrijd tegen Sparta, wilde Koeman nog niet kwijt. "Mijn elftal ziet er in elk geval behoorlijk anders uit dan tegen Heracles." De trainer verklapte al wel dat Charisteas niet samen met Pierre van Hooijdonk in de spits zal staan. "Charisteas functioneert volgens mij het beste met een beweeglijke speler om zich heen. Het ligt niet voor de hand met twee pinchhitters te starten."

Buijs

Ook Buijs lijkt direct in de basiself te beginnen. Koeman: "Danny staat z'n mannetje. Een voordeel is dat hij hier al in de jeugd speelde. Hij kent alles al en past zich heel makkelijk aan. Op trainingen valt op dat hij aan de bal veel rustiger is geworden."

Naast Buijs en Charisteas haalde Feyenoord nog zeven nieuwelingen. Geen van de aankopen is een grote naam. Tot onvrede van een groot deel van het legioen. "Binnen onze mogelijkheden hebben we goede spelers gehaald", vindt Koeman. "Er is geen geld voor grote sterren. Wij kunnen geen Ronaldinho's halen."

Cruciaal

Dat de komende weken voor Feyenoord cruciaal zijn, beseft Koeman terdege. "Bij een club als Feyenoord moet je presteren, dat weet je. De maand september is ontzettend belangrijk met naast competitiewedstrijden ook bekerduels en de ontmoetingen tegen Lokomotiv Sofia in de UEFA-beker. De technische staf en selectie moeten alleen aan het voetbal zelf denken. Al is dat in deze periode wel eens moeilijk."

De oud-international ziet één voordeel aan de onrust bij de stadionclub. "Voor sommige jonge spelers is het goed met dit soort situaties te leren omgaan. De druk is hier veel groter dan bij de kleinere clubs in Nederland. Later hebben ze daar profijt van, ze worden er beter van. Feyenoord beschikt naar mijn mening over heel veel jonge spelers die de potentie hebben om international te worden."