LISSABON - Ondanks zware druk van de Portugese voetbalbond (FPF) heeft Gil Vicente besloten de gang naar de burgerrechter door te zetten. De club is door de FPF naar de tweede divisie teruggezet wegens het opstellen van een niet-speelgerechtigde voetballer. Gil Vicente probeert die degradatie bij de rechter te voorkomen.

De affaire is interessant voor Ajax, omdat wereldvoetbalbond FIFA heeft gedreigd Portugal voor alle internationale wedstrijden te schorsen indien de nationale bond niet kan voorkomen dat Gil Vicente een civiele zaak aanspant. Als de FIFA zijn dreigement doorzet, worden Sporting Lissabon, FC Porto en Benfica uit de Champions League gehaald. Ajax zou dan mogelijk één van de vervangers zijn.

Gil Vicente besloot begin dit jaar de Angolese voetballer Mateus als amateur aan de selectie toe te voegen. De Portugese bond oordeelde maanden later echter dat Mateus niet speelgerechtigd was en dat de formatie daardoor wordt teruggezet naar de tweede divisie. Belenenses, dat onder de degradatielijn eindigde, mocht toch op het hoogste niveau blijven.

Gil Vicente ging daarmee niet akkoord en besloot een civiele zaak aanhangig te maken. Donderdagnacht gingen de supporters van de club, tijdens een buitengewone ledenvergadering, akkoord met die procedure.

Burgerrechter

De Portugese bond is inmiddels ook naar de burgerrechter gestapt, met de eis de zaak van Gil Vicente niet ontvankelijk te verklaren. Volgens de FPF zou die civiele zaak het publieke belang schaden. De wereldvoetbalbond kondigde eerder aan dat de Portugese bond tot 14 september de tijd had om de zaak op te lossen. Daarna zou de FIFA mogelijk de schorsing uitspreken.