MÖNCHENGLADBACH - De eerste zege is binnen, maar Oranje overtuigt nog niet bij het wereldkampioenschap hockey in Mönchengladbach. Nederland versloeg donderdagavond Zuid-Afrika met 2-0. De ploeg van bondscoach Roelant Oltmans zette daarmee de lelijke uitglijder in de openingswedstrijd tegen Zuid-Korea (2-3) enigszins recht.

Oranje is in Duitsland vooralsnog geen schim van de ploeg die amper een maand geleden met wervelend spel de Champions Trophy in Spanje veroverde. Nederland maakt een ietwat verkrampte indruk, alsof de druk voor veel spelers te groot is. Wellicht heeft de brigade van Oltmans afgelopen zomer ook wel iets te vroeg gepiekt. "Niets daarvan, pieken doen we pas bij het WK", wees de bondscoach die suggestie eerder nog gedecideerd van de hand.

Taekema

Het begin van de wedstrijd voorspelde niet veel goeds voor Oranje. Opnieuw was het Taeke Taekema, die tegen Zuid-Korea ook al ondermaats speelde, die negatief de aandacht trok. Eerst leed de verdediger van Amsterdam gevaarlijk balverlies in de doelmond waarvan Zuid-Afrika tot grote opluchting bij Oltmans niet profiteerde. Daarna miste Taekema zijn eerste twee strafcorners op rij.

Nummer drie van tweede man Roderick Weusthof leverde evenmin een treffer op waarna de vierde corner voor Oranje dan toch eindelijk raak was via de stick van Taekema (1-0). Dat het met diens strafcorner nog niet helemaal goed zit bij het WK bleek in de slotfase van de eerste helft. Nummer vijf en zes van Taekema bleven opnieuw zonder succes.

Oranje speelde voor de rust niet veel beter dan tegen Zuid-Korea. Opnieuw leed Nederland het nodige balverlies door slordigheden in de passing. Het middelmatige Zuid-Afrika, dertiende op het vorige WK, beschikte echter over te weinig kwaliteit om het Oranje echt moeilijk te maken.

Ook na de pauze kon Nederland de wedstrijd en de tegenstander niet onder controle nemen. Oranje was sporadisch gevaarlijk, maar moest aan de andere kant blij zijn met enkele fraaie reddingen van doelman Guus Vogels. Met een droge knal net binnen de cirkel besliste verdediger Derikx vijf minuten voor tijd de wedstrijd, nadat de videoarbiter het doelpunt had goedgekeurd.

Het duel met Zuid-Afrika toonde niettemin aan dat de zeperd tegen Zuid-Korea geen incident was. Na een rustdag op vrijdag kan Nederland zich wellicht zaterdag in de topper tegen titelverdediger Duitsland dan toch nog losmaken van de plotselinge vormcrisis.