GUADALAJARA - Luca Paolini heeft donderdag de twaalfde etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De Italiaan van Liquigas ontsnapte drie kilometer voor de finish uit een kopgroep van twaalf renners. Bart Dockx uit België eindigde op vijf seconden achterstand als tweede. De Italiaan Paolo Bettini werd derde.

De Spanjaard Alejandro Valverde blijft leider in het algemeen klassement. Hij finisht in de 169,3 kilometer lange rit, van Aranda de Duero naar Guadalajara, in het peloton. De achterstand van het peloton op Paolini was bijna negen minuten.

Paolini bewees zichzelf een belangrijke dienst. Hij reed zich met de overwinning in de kijker voor het wereldkampioenschap in Salzburg. De 29-jarige renner liet zich in de Vuelta al vaker van voren zien, maar had telkens geen succes. "Vandaag heb ik laten zien in topvorm te zijn voor het WK", zo keek Paolini na afloop vooruit. "Alles lukte. Ik was sterker dan vele favorieten."

Valverde

Ook leider Valverde kon na afloop niet anders dan tevreden zijn. "Mijn ploeg had weer veel geluk. Voor de derde achtereenvolgende keer sprong er een ongevaarlijke groep weg. Het enige dat wij moesten doen, was de boel controleren tot de streep. Dat hebben we gedaan."

De kopgroep van twaalf man sprong weg na ongeveer 80 kilometer. Geen enkele ploeg in het peloton was vervolgens bereid achter de kopgroep te koersen, zodat de voorsprong gemakkelijk opliep naar twaalf minuten. Pas aan het einde van de etappe pakte het peloton wat tijd terug, maar de voorsprong van de koplopers kwam geen moment in gevaar.

Boogerd

Theo Eltink, Pieter Weening, Michael Boogerd, Bas Giling en Addy Engels, de vijf Nederlandse deelnemers aan de Ronde van Spanje, maakten allen deel uit van het peloton. Boogerd staat met een klein kwartier achterstand het hoogst genoteerd in het algemeen klassement, hij is 29e.

De Ronde van Spanje duurt nog tot 17 september. Vrijdag is de dertiende etappe, een vlakke rit over 180 kilometer van Guadalajara naar Cuenca.