WARSCHAU - Leo Beenhakker heeft twee wedstrijden uit de voorronden van het Europees kampioenschap als bondscoach in de dugout van het Poolse nationale elftal gezeten zonder arbeidsovereenkomst.

De ervaren Nederlandse trainer werkte de eerste tijd als vrijwilliger en doet dat nog steeds. Voor deze constructie moest worden gekozen omdat de Poolse overheid niet direct een werkvergunning heeft afgegeven.

Zolang dat niet is gebeurd, kan er geen contract worden ondertekend. Jan de Zeeuw, de technische adviseur van Leo Beenhakker, bevestigt dat 'Don Leo' als vrijwilliger zijn taken uitvoert. De Zeeuw: "Ik veronderstelde dat op dit niveau in Polen het geen probleem zou zijn om formaliteiten snel te regelen. Dit is mij toch erg tegengevallen."

Van Poolse kant wordt ontkend dat er problemen zijn. "Het is een kwestie van hooguit tien dagen voor alle documenten zijn geregeld", aldus voorzitter Listkiewicz van de Poolse voetbalbond tegenover de Poolse radio.

Arbeidsinspectie

Beenhakker zou officieel 1 september aan de slag gaan als trainer van het Poolse nationale elftal. Controleurs van de arbeidsinspectie voeren op dit moment een onderzoek uit. Naar alle waarschijnlijkheid leidt dit tot een rechtszaak. "Wij hebben geen keuze. Als Beenhakker hier werkt dan moeten er documenten zijn en anders gaat de zaak naar de rechter", verklaarde Aleksander Kornatowski, woordvoerder van de dienst arbeidszaken in Warschau.

Volgens hem kan de trainer ook niet op vrijwillige basis voor Polen werken, omdat de Poolse voetbalbond hiervoor geen toestemming heeft gevraagd. Beenhakker kan daarom een boete van ten hoogste 250 euro tegemoet zien. De dienst arbeidszaken heeft tot op heden geen documenten van Beenhakker onder ogen gekregen.