AMSTERDAM - Binnen een kwartiertje was zondag de topper tussen Ajax en PSV in Eindhovens voordeel beslist. De Brabantse kampioenen verloren nog nooit in de Arena.

Kezman en Lucius troffen doel in respectievelijk de 7e en 13e minuut. Ajax was daarmee uitgeteld. In de slotfase maakte het ingevallen loopwonder Rommedahl er nog 3-0 van. Ajax scoorde bij gelopen koers slechts van elf meter (door de Noor Bergdolmo) en daardoor eindigde het duel in 1-3.

Bij PSV zit Gerets weer wat sterker in het zadel. De inhaalrace is begonnen. In Amsterdam zal de discussie rond Adriaanse toenemen, hoewel deze vooralsnog een betere serie kan overleggen. Nog altijd heeft zijn elftal zes verliespunten minder.

Voor beide ploegen is de tussenbalans desondanks dramatisch. Ajax won van zijn laatste zeven duels er slechts één, thuis van Willem II

Middelmatig duel

In Amsterdam was als verwacht sprake van een middelmatig duel. PSV was, met name in het eerste deel, aanmerkelijk agressiever. Dat leverde al snel de beslissende voorsprong op. Na de hervatting bakten Gerets' manschappen er ook weinig van.

Adriaanse greep tegen PSV terug op het systeem dat aan het begin van het seizoen veel punten opleverde: geen vleugelspitsen en een verdediger extra. Door de achterstand gedwongen, ging het roer in de rust om. Van der Meyde kwam als rechterspits, Wamberto ging op links spelen. Ogenschijnlijk ging dat beter.

'Systeem 2'

Of de Amsterdammers er beter vanaf waren gekomen als ze met 'systeem 2' waren gestart, is zoals Adriaanse stelde achterafgepraat. Ajax' eerste, afgekeurde tegentreffer kwam uit dood spel (hoekschop), bovendien werden aanvankelijk al de persoonlijke duels verloren. Dat heeft met systemen weinig te maken.

Adriaanse schakelde om meerdere redenen terug. Het had te maken met de beschikbare spelers, met respect voor de tegenstander en met gebrek aan vorm binnen de eigen gelederen. "Maar door de snelle tegentreffer werkte de aanpak niet meer", zei Adriaanse. Hij koos ervoor pas in de rust in te grijpen. Van der Meyde en Hossam kwamen voor O'Brien en Yakubu.

Vertrouwen

Ajax' coach sprak naderhand het vertrouwen uit in zijn spelersgroep, andersom was dat in de wandelgangen overigens niet het geval. Wisselvalligheden en tegenvallende series liggen volgens hem vooral aan een gebrek aan ervaring. Inderdaad heeft Ajax een jong team. Of de meesten het in zich hebben tot een grote speler uit te groeien, mag de buitenstaander zich oprecht afvragen. Vooralsnog is Van der Vaart een van de weinigen die dat heeft aangetoond.

PSV was scherper, na de nederlaag eerder in de week bij PAOK in Griekenland, ondanks het ontbreken van Hofland, Van Bommel, Bruggink en De Jong. Zondag vielen nog eens Bouma en Faber geblesseerd uit. "Gelukkig hebben we het allemaal kunnen opvangen en zijn we de terechte winnaar", sprak Gerets. Adriaanse kon zich daarin vinden. "Vooral in de eerste helft zijn wij niet of nauwelijks aan de bal geweest."

/DOSSIEREredivisie