EINDHOVEN - Marco van Basten verliet woensdag met een tevreden gevoel het speelveld. "We hebben een goede uitslag neergezet", stelde hij na de overwinning op Wit-Rusland (3-0). "In de eerste helft speelden we acceptabel voetbal. Jammer dat we in de tweede helft angstig werden. Dat was pas afgelopen toen Van Persie de tweede treffer maakte. Daarna hadden we nog vaker dan eenmaal kunnen scoren."

Van Basten verklaarde het broze zelfvertrouwen van zijn ploeg met de wanvertoning van vier dagen eerder tegen Luxemburg. "Zo'n wedstrijd vergeet je nooit helemaal. In de tweede helft zag je dat heel goed. Het lukte even allemaal niet zo goed. We gingen weer trager spelen waardoor we de tegenstander meer vertrouwen gaven."

Heitinga

Van Basten zag hoe John Heitinga net als tegen Luxemburg een slechte indruk maakte. De verdediger stapelde fout op fout en werd voortdurend door zijn eigen supporters uitgefloten. "Ik weet niet waarom hij zo zenuwachtig acteerde", aldus Van Basten. "Hij heeft wel zijn best gedaan."

Huntelaar

Klaas-Jan Huntelaar kon ook niet zijn stempel op de wedstrijd drukken. Van Basten haalde de spits van Ajax voortijdig naar de kant. "Huntelaar had het heel moeilijk. Hij moest voortdurend met twee grote verdedigers duelleren. Dat is niet eenvoudig. Maar dat is ook internationaal voetbal."

Ruud van Nistelrooy en Roy Makaay beleefden in het verleden dezelfde problemen als Huntelaar. Ook zij stonden vaak op een eiland en kregen onvoldoende bespeelbare ballen. "Soms is het lastig om spits te zijn", stelde Van Basten.

De bondscoach verklaarde na de overwinning op Wit-Rusland dat hij de verrichtingen van Patrick Kluivert bij PSV goed zal volgen. "Natuurlijk heeft ook hij de kans om bij Oranje te komen. Dat geldt voor iedereen die heel goed speelt."

Seedorf

Ook voor Seedorf? De middenvelder van AC Milan schitterde vorige week op een toernooi waaraan ook Juventus en Internazionale deelnamen. Hij werd verkozen tot beste speler van het evenement. "Is dat zo?", vroeg Van Basten zich af. "Wij kijken alleen naar officiële wedstrijden. Ik vind het niet zo belangrijk hoe iemand in een vriendschappelijk duel speelt."