EINDHOVEN - Met twee rake trappen loodste Robin van Persie het Nederlands elftal woensdag langs Wit-Rusland. De aanvaller kon niet voorkomen dat Oranje tijdens de uiteindelijk ruim uitgevallen zege (3-0) lange tijd wel heel veel gelijkenis vertoonde met de ploeg die zich bij Luxemburg blameerde.

Nederland, dat in de slotminuut ook Kuyt zag scoren, vervolgt de EK-kwalificatie op 7 oktober met een uitwedstrijd tegen Bulgarije. Wellicht dat Marco van Basten de komende maand benut om zijn selectie in alle rust nog een keer tegen het licht te houden.

Ook na het slechte optreden tegen Wit-Rusland blijft de kans weliswaar redelijk groot dat Oranje, waarschijnlijk ingedeeld in de zwakste poule van de EK-kwalificatie, de lange weg richting de eindronde in Oostenrijk en Zwitserland met goed gevolg aflegt.

Doel

Oranje, dat bij de bovenste twee in de groep moet eindigen, wil echter meer dan alleen aan het EK deelnemen. De formatie wenst het liefst tot en met de finale in Wenen een rol van betekenis te spelen. Voor het bereiken van dat doel moet de huidige selectie de komende twee jaar een waarschijnlijk nog nooit vertoonde groeispurt maken.

De KNVB nam voor het duel met Wit-Rusland afscheid van Philip Cocu. De middenvelder zag vervolgens vanaf de tribune toe dat hij een leegte achterlaat. Het huidige Oranje mist een ervaren veldspeler, die zijn ploeggenoten ook in slechte tijden vaak beter laat functioneren.

Vertrouwen

Van Basten erkent dat probleem maar ziet vooralsnog geen reden om een aantal ervaren spelers terug te halen. Hij heeft vertrouwen in de huidige selectie. Uitgerekend in Eindhoven, de stad waar Mark van Bommel en Ruud van Nistelrooij nog steeds op een voetstuk staan, bleek net als vier dagen eerder tegen Luxemburg opnieuw niet waarom.

Van Basten was niet alleen als voetballer onnavolgbaar. Hij maakt ook als trainer afwegingen die vele vragen oproepen. Waarom kiest hij niet voor Van Bommel, Seedorf, Davids en Zenden maar wel Theo Janssen, Demy de Zeeuw, Denny Landzaat en Nigel de Jong? Waarom is Urby Emanuelson plotseling de tweede linksback en moest Tim de Cler de wedstrijd thuis bekijken? Waarom speelt Dirk Kuyt voornamelijk op de linkerflank en acteert Robin van Persie als rechtsbuiten? Waarom mocht John Heitinga na de slechtste wedstrijd uit zijn loopbaan tegen Luxemburg ook tegen Wit-Rusland beginnen?

Boulahrouz

De rechtsback van Ajax presteerde ook tegen Wit-Rusland ver onder de maat. Hij werd uitgelachen en uitgefloten. Misschien wel het grootste applaus tijdens de wedstrijd klonk toen Heitinga na ruim een uur plaats moest maken voor de van een buikgriep herstelde Khalid Boulahrouz.

In navolging van het duel met Luxemburg had Oranje grote moeite een hechte verdediging uit elkaar te spelen. Dankzij een rake trap van Van Persie kwam Oranje in de 32e minuut toch op voorsprong: 1-0. Sneijder schoot even later op de paal maar voorkwam op slag van rust ook dat Wit-Rusland gelijkmaakte. Hij bracht redding op de doellijn.

Nog meer dan in de eerste helft nam Oranje na rust het uiterlijk aan van de ploeg die tegen Luxemburg de lachers op de hand kreeg. De Jong, spelend op gouden schoenen, bleek niet de gewenste regisseur op het middenveld. Ook Sneijder kreeg de ploeg niet aan het voetballen.

Kuyt

Net als Luxemburg hield ook Wit-Rusland lang zicht op de gelijkmaker. Met zijn tweede rake schot van de wedstrijd legde Van Persie het morrende en afkeurend fluitende publiek voorlopig het zwijgen op. Kuyt zorgde in de slotminuut voor 3-0, dezelfde uitslag die na afloop van de ontmoeting tussen Nederland en Wit-Rusland van 7 september 2004 op het scorebord stond.