BURGOS - De Spanjaard Egoi Martinez heeft de elfde etappe van de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven. De 28-jarige renner uit de ploeg Discovery Channel arriveerde na 173 kilometer van Torrelavega naar Burgos in zijn eentje op de streep.

Bijna een minuut na hem won zijn landgenoot Inigo Landaluze de sprint van de Oekraïner Volodimir Goestov om de tweede plaats. Theo Eltink was met de achtste plaats op ruim drie minuten de beste Nederlander. Het peloton, met klassementsleider Alejandro Valverde, finishte met ruim vijftien minuten achterstand. De leiderstrui van Valverde kwam niet in gevaar.

De elfde etappe was er een voor vrijbuiters, in dit geval dertien man. Die groep verliet al vroeg het peloton en bouwde een mooie voorsprong op. Op de Alto del Escudo liet Martinez zijn medevluchters achter. De Spanjaard liep uit naar een voorsprong van drie minuten, maar de groep achter hem liet zich niet zomaar wegrijden. Landaluze en Goestov ging de inhaalrace echter te traag en het tweetal besloot zelf de jacht ter hand te nemen.

Martinez liet het duo op 45 kilometer voor de streep weer aansluiten, maar verraste zijn vluchtgezellen in de finale opnieuw.

Ruim tien kilometer voor de finish versnelde de 28-jarige Spanjaard wederom. Landaluze en Goestov bleven zitten, waarbij vooral de Spanjaard geen enkele reden zag achter zijn landgenoot aan te gaan.

Eltink

Martinez zagen ze ook niet meer terug. Hij soleerde naar de dagzege, op bijna een minuut gevolgd door Landaluze. Het geklopte groepje met Eltink - achtste - finishte op ruim drie minuten.

Het peloton vedetten maakte zich niet druk om de ongevaarlijke vluchters en arriveerde een kwartiertje na de winnaar in Burgos. "Ze riepen nogal eens dat ik vaak in de goede ontsnapping zat, maar nooit won. Vandaag heb ik bewezen dat die mensen ongelijk hebben", aldus de imponerende winnaar.

Mentsjov

Denis Mentsjov besloot woensdag de ronde te verlaten. De Rus uit de Raboploeg, voor de start van de Vuelta nog gehuldigd als winnaar van 2005, was mentaal en fysiek helemaal op. Hij maakte na enkele mindere dagen in de bergen al geen kans meer op een toppositie.