LEIDEN - Jonge tennissers voor Nederland in de Daviscup. Het staat wel vast dat captain Tjerk Bogtstra voor het promotie-/degradatieduel tegen Tsjechië in Leiden (22-24 september) twee spelers uit talentvolle jonge lichting zal selecteren. Volgende week maandag maakt hij zijn selectie bekend.

De routiniers Raemon Sluiter (28), Peter Wessels (28) en dubbelaar Roger Wassen (30) kunnen zeker op een uitnodiging rekenen, mits speelklaar. De jongerengroep waaruit Bogtstra kan putten bestaat uit Robin Haase, Thiemo de Bakker, Igor Sijsling en Antal van der Duim.

"Of de jongeren ook aan spelen toekomen, weet ik niet", aldus Bogtstra, die pas komend weekeinde de spelers gaat inlichten. Zeker is ook dat hij met meer dan vier spelers de week van de Daviscup ingaat. Tot een uur voor de loting op donderdag 21 september heeft hij de tijd om het definitieve kwartet te benoemen.

Hardcourt

Hardcourt is de ondergrond waarop de tennisbaan in de Leidse Groenoordhal wordt uitgetekend. Het is dezelfde baan als waarop begin dit jaar in Amsterdam met 0-5 van Rusland werd verloren in de eerste ronde van de wereldgroep.

Tsjechië komt waarschijnlijk met de van een blessure herstelde Jiri Novak plus hun beste spelers Tomas Berdych en Jan Hernych alsmede dubbelspecialist Martin Damm naar Nederland. Radek Stepanek, de winnaar van Rotterdam indoor, is geblesseerd.

Tsjechië

Tsjechië is favoriet in het duel om een plaats in de wereldgroep. Nederland dreigt na zeventien jaar te degraderen. Captain Bogtstra vindt de Tsjechen ook een lastige kluif. "Berdych is een grote, maar daarna komt er bij hen ook een tijd niets. Kansloos zijn wij absoluut niet."