GDANSK - Oscar Freire neemt niet deel aan de wereldkampioenschappen wielrennen op de weg in het Oostenrijkse Salzburg. De Spaanse renner in dienst van Rabobank start woensdag niet meer in de derde etappe van de Ronde van Polen en heeft daarmee zijn seizoen beëindigd, zo heeft het management van de Nederlande ploeg laten weten.

Freire is drievoudig wereldkampioen. Hij kampt al enige tijd met nekklachten die hem al uit de Ronde van Spanje hielden. In Polen hoopte hij zich alsnog in vorm te rijden voor de WK. Maar de problemen, met name hoofdpijn en duizeligheden, hielden aan.

Freire miste vorig jaar ook al de wereldtitelstrijd, destijds in zijn eigen land. Hij bleef toen aan de kant wegens een blessure aan het zitvlak. Freire won dit jaar onder andere twee ritten in de Ronde van Frankrijk en kort erna de wereldbekerwedstrijd Vattenfall Cyclassics in Hamburg.

Mentsjov

In de Ronde van Spanje gaat Denis Mentsjov woensdag niet meer van start. De Russische kopman van de Rabo's is fysiek en mentaal leeggereden. Voor het klassement was Mentsjov al niet meer van belang. De vorig jaar na een dopingstraf van de Spanjaard Heras tot Vuelta-winnaar uitgeroepen renner bezette in het algemeen klassement een bescheiden 67e plaats.