NEW YORK - Jelena Jankovic is hard op de weg dé verrassing van de US Open te worden. De 19-jarige Servische tennisster won dinsdag met opvallend gemak van de als vierde geplaatste Russin Elena Dementjeva (6-2 6-1) en stelde daarmee een plek in de halve finale veilig.

Het was voor Jankovic alweer de derde overwinning op rij op een speelster uit de top tien van de wereldranglijst. In de derde en vierde ronde had ze al afgerekend met Nicole Vaidisova (tiende op de mondiale ranking) en Svetlana Koeznetosva (zevende). "Dit is ongelooflijk", stamelde Jankovic. "In Los Angeles vochten we nog 2,5 uur op de tennisbaan en verloor ik. Ik had me dan ook ingesteld op een zware partij. Ik weet niet wat er is gebeurd."

Een lange wedstrijd werd het in elk geval niet. Na 62 minuten moest Dementjeva al met gebogen hoofd haar felicitaties aanbieden.

Terwijl de Russin meteen haar spullen inpakte, drentelde Jankovic in volle euforie over het centercourt. "Wat was eigenlijk de uitslag? Ik weet niet eens de setstanden", sprak de winnares lachend.

Verschrikkelijke periode

Jankovic is geen schim meer van de speelster die van januari tot mei geen enkele wedstrijd op de WTA-tour winnend wist af te sluiten. Na de grootste vormcrisis uit haar -prille- carrière stevent ze nu af op haar grootste piek. "Ik heb een verschrikkelijke periode achter de rug", erkende ze. "Ik wist echt niet wat me mankeerde. Ik had geen zin meer in de training en eenmaal op de baan voelde ik totaal geen drang om te winnen. Het had weinig gescheeld of ik was gestopt met tennis."

Toen aan het licht kwam dat Jankovic een virus onder de leden had, wist de Servische eindelijk de oorzaak van haar falen. "Wanneer je door zo'n diep dal gaat, kom je er alleen maar sterker uit."

Zoveel zelfvertrouwen

Op Flushing Meadows werkte ze zich in elk geval voor het eerst in haar loopbaan naar de halve finale op een grandslamtoernooi. Haar beste prestatie tot nu toe was het bereiken van de vierde ronde op Wimbledon. "Ik heb nu zoveel zelfvertrouwen", sprak Jankovic. "Ik heb drie speelsters uit de top tien verslagen. Ongelooflijk. Ik ben sprakeloos."

Ouder

Haar opponente, die 39 vermijdbare fouten produceerde, liep zwaar ontgoocheld door de catacomben van het tennispark. De topspeelster wacht nog steeds op haar eerste grandslamzege. Twee jaar geleden was ze verliezend finaliste. "Ik word ouder, maar heb nog steeds niet een Grand Slam gewonnen. Dat is het enige wat ik nu kan denken. Ja, ik ben flink teleurgesteld", sprak Dementjeva.

Het duel tussen Jankovic en Dementjeva was de enige partij die kon worden uitgespeeld, alvorens de regen -voor de zoveelste keer tijdens deze US Open- voor een onderbreking zorgde. De ontmoetingen Haas-Safin en Murray-Davidenko moesten worden stilgelegd.