RIJNSBURG/NOORDWIJK - Wesley Sneijder verloor vorige week een geliefde oom en vierde maandag de geboorte van zijn eerste kind Jessey. Toch is hij woensdag in het Philips-stadion van Eindhoven het belangrijkste wapen van Marco van Basten in de strijd met Wit-Rusland.

Tot grote vreugde van de bondscoach arriveerde Sneijder dinsdagochtend bij het trainingskamp van Oranje. Hij nam snel de felicitaties voor zijn geboren zoontje in ontvangst en stond een uur later alweer samen met zijn teamgenoten op het hoofdveld van Rijnsburgse Boys.

Van Basten sloeg de schrik nog even om het hart toen Sneijder na een duel met Theo Janssen schreeuwend naar de grond ging. De bondscoach haalde opgelucht adem toen de middenvelder na een korte blessurebehandeling de training hervatte.

Sneijder

Sneijder, de huidige topschutter van de eredivisie, is in de ogen van Van Basten een speler die het Nederlands elftal langs tegenstanders van minder kaliber kan loodsen. De bondscoach bestudeerde de afgelopen dagen de videobeelden van de moeizaam gewonnen wedstrijd tegen Luxemburg. "Dat viel niet mee. Ik heb af en toe snel verder gespoeld", bekende de bondscoach voordat hij enkele oorzaken voor de wanvertoning opsomde.

"We waren zaterdag niet het enige land dat tegen een mindere tegenstander speelde", stelde Van Basten. "Toch zag ik andere ploegen wel makkelijk een grote zege boeken. Dat komt omdat die teams een speler hadden die met heel veel creativiteit een tegenstander kan verrassen. Wij hebben in mijn ogen drie van die spelers. Helaas waren Arjen Robben, Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder er niet bij."

Cocu

De afwezigheid van het drietal was volgens Van Basten niet de enige oorzaak van de slechtste interland onder zijn leiding. "Onze verdedigers bouwden niet goed op en we misten iemand die de ploeg op sleeptouw kan nemen. Phillip Cocu kon dat maar die is er niet meer. Ik zou graag iemand als Edwin van der Sar als veldspeler willen hebben."

Toch selecteerde de bondscoach niet op routine. Doelman Van der Sar had in zijn eentje slechts zeventien interlands minder gespeeld dan alle andere tien Nederlandse basisspelers in het duel met Luxemburg bij elkaar. Van Basten mag van middenvelders als Stijn Schaars en Janssen toch niet verwachten dat ze Oranje bij de hand nemen? "Niet verwachten, maar wel hopen", antwoordde hij.

Presteren

Waarom kiest de bondscoach dan niet voor ervaren middenvelders als Clarence Seedorf, Mark van Bommel, Edgar Davids of Boudewijn Zenden? "Omdat ik denk dat we met deze groep het best kunnen presteren", reageerde Van Basten. "We moeten met z'n allen nu ook weer niet heel dramatisch doen. We hebben heel slecht gespeeld tegen Luxemburg. We hebben terecht heel veel kritiek gekregen. Maar dat wil niet zeggen dat we er nu helemaal niets meer van kunnen. Je hebt van die duels."

Om te voorkomen dat het Nederlands elftal in herhaling valt, wijzigt Van Basten zijn basisformatie voor de ontmoeting met de nummer 69 op de wereldranglijst waarschijnlijk op drie plaatsen. Behalve Janssen verdwijnt vermoedelijk ook Schaars uit het elftal. Hij moet plaatsmaken voor Nigel de Jong die in de ogen van Van Basten het best kan duelleren met Alexandr Hleb, de sterspeler van Wit-Rusland.

Van Bronckhorst

Giovanni van Bronckhorst keert terug van een schorsing en vervangt Tim de Cler. De bedoeling was dat Khalid Boulahrouz in plaats van John Heitinga als rechtsback zou starten. De verdediger van Chelsea heeft echter last van buikgriep en het is onduidelijk of hij kan starten.

Vermoedelijke opstelling Nederland: Van der Sar; Boulahrouz (Heitinga), Ooijer, Mathijsen, Van Bronckhorst; Landzaat, De Jong en Sneijder; Van Persie, Huntelaar en Kuyt.