NEW YORK - Lleyton Hewitt is er dinsdag in geslaagd de kwartfinales van de US Open te bereiken. De Australische tennisser, winnaar van het toernooi in 2001, versloeg in de vierde ronde de Fransman Richard Gasquet in vijf sets: 6-4 6-4 4-6 3-6 6-3.

Hewitt, vijftiende geplaatst in New York, slaagde er pas tegen één uur 's nachts in zijn partij tegen de jonge Fransman winnend af te ronden. Hij liet een voorsprong van 2-0 in sets glippen. In de kwartfinales wacht hem de Amerikaan Andy Roddick, die eerder de Duitser Benjamin Becker naar huis stuurde.

Vijfsetter

De vijfsetter vergde alles van de spelers. Zelfs de jonge Gasquet, 25e geplaatst in het toernooi, was fysiek gebroken na afloop. In de beslissende set kreeg hij te maken met kramp. Hewitt brak al in de tweede game, waarna de Fransman niet meer kon terugkomen.

Nadal

Hewitt volgde met zijn succes de als tweede geplaatste Spanjaard Nadal, de ongeplaatste Rus Joezjni en de nummer negen van de lijst Andy Roddick, de Amerikaan die tot genoegen van het thuispubliek de bedwinger van Andre Agassi versloeg, de Duitser Benjamin Becker.

Federer

Roger Federer probeert dinsdag de laatste acht te halen op weg naar een mogelijk derde titel op rij. De Zwitser neemt het op tegen de relatief onbekende Marc Giquel. Deze Fransman versloeg in de derde ronde Gaston Gaudio. Ook de Schot Andy Murray (zeventiende op de plaatsingslijst) en Nikolaj Davidenko uit Rusland (zevende geplaatst) betwisten elkaar een plek in de kwartfinales. Een andere Rus, Marat Safin, neemt het op tegen de veertiende geplaatste Tommy Haas uit Duitsland.

Mauresmo

In het vrouwentoernooi bereikte favoriete Amélie Mauresmo de kwartfinales. Ze moest tot het uiterste gaan tegen de aan het tennisfront teruggekeerde Serena Williams, tweevoudig kampioen in New York. De 27-jarige Française won de eerste set met 6-4, maar een getergde en ontketende Williams sloeg terug met 6-0 in de tweede.

"Gauw vergeten, die tweede set", zei Mauresmo na afloop. Ze toonde in de derde niet voor niets de nummer één van de wereld te zijn. Ze hervond zich en won met 6-2. Na de enerverende partij bekende ze niet gerust te zijn geweest voor het duel tegen Serena, aangezien ze negen van de laatste tien partijen tegen Williams had verloren.

Sjarapova

Maria Sjarapova ging eveneens over naar de laatste acht. De Russin, in de US Open ingeschaald als derde van het gezelschap, versloeg Na Li uit China: 6-4 en 6-2. Li verliet als een razende de startblokken en nam in de eerste set een 4-1-voorsprong. Sjarapova ontwaakte, waarna Li, de 22e vrouw van de wereldranglijst, er niet meer aan te pas kwam. In 78 minuten klaarde de Russische speelster het karwei.

Krajicek

Michaëlla Krajicek vertrekt uit New York. In het gemengd dubbel verloor ze met haar Tsjechische partner Lukas Dlouhy van het Spaans-Argentijnse duo Annabel Garrigues en Sebastian Prieto in twee sets: 6-7 en 2-6.