EINDHOVEN - Belust op eerherstel begint het Nederlands elftal woensdag in Eindhoven aan de tweede wedstrijd in de kwalificatie voor het Europees kampioenschap tegen Wit-Rusland. Uitgerekend in de stad waar Ruud van Nistelrooij en Mark van Bommel nog op een voetstuk staan, moet het vernieuwde Oranje voorkomen dat de roep naar afgeschreven internationals luid gaat klinken.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Als behendige spits was Marco van Basten voor zijn directe bewakers vaak onnavolgbaar. Ook in de functie van bondscoach laat de oud-international zijn gedachten nauwelijks lezen. Sinds de moeizaam gewonnen uitwedstrijd bij Luxemburg (0-1) zoeken ze dit keer in Alkmaar vergeefs naar de logica van het selectiebeleid van de bondscoach.

Bank

Van Basten haalde zoals verwacht Wesley Sneijder, Khalid Boulahrouz en Giovanni van Bronckhorst bij zijn selectie voor het thuisduel met Wit-Rusland. Opmerkelijker dan de komst van het trio waren de afvallers. Kew Jaliens, Tim de Cler en Martijn Meerdink, toevallig alle drie van AZ, mogen het tweede duel in de EK-kwalificatie vanaf de bank in de woonkamer bekijken.

Het vertrek van Jaliens lag enigszins voor de hand. John Heitinga speelde als rechtsback weliswaar dramatisch slecht tegen Luxemburg maar Van Basten beschikt met Khalid Boulahrouz en eventueel Nigel de Jong al over twee vervangers voor de rechtsback.

Vragen

Het vertrek van Tim de Cler en Martijn Meerdink wekt wel vragen op. De linksback was onder Van Basten vaak tweede keus achter Giovanni van Bronckhorst. Hij begon tegen Luxemburg omdat de verdediger van Barcelona wegens een schorsing niet beschikbaar was.

Na de terugkeer van Van Bronckhorst lag het voor de hand dat Urby Emanuelson zijn koffers moest pakken. Van Basten besliste anders en stuurde De Cler naar huis. Onduidelijk is ook waarom de bondscoach Meerdink als vervanger voor de geblesseerde Robben selecteerde. De rechtsbuiten moest tegen Luxemburg vanaf de tribune toekijken en werd vervolgens uit de selectie geschrapt. Robben is overigens nog steeds geblesseerd.

Duister

Trainer Van Gaal tastte maandag rond de training van AZ in het duister over de beweegredenen van Van Basten. De bondscoach was maandag niet aanspreekbaar. Hij geeft dinsdag weer tekst en uitleg.

Sneijder

Wesley Sneijder ontbrak maandag nog op de training in het Philips-stadion. De kersverse vader verwelkomde maandag eindelijk zoonlief Jessey en kreeg nog een dagje vrijaf. Met het schaamrood nog op de kaken beloofden de andere internationals het tegen Wit-Rusland veel beter te doen.

"Dat zal wel moeten", stelde aanvoerder Van der Sar die in de slotfase van de wanvertoning tegen Luxemburg tijd moest rekken. "Een dieptepunt in mijn loopbaan", oordeelde de doelman. "De inzet was onvoldoende", analyseerde Dirk Kuijt. "De uitvoering en de concentratie ook. Dit mag en gaat nooit meer gebeuren."

Doorsnee-wedstrijd

Voor Robin van Persie is de ontmoeting met Wit-Rusland geen doorsnee-wedstrijd. "Dat zijn duels van Oranje nooit", verklaarde de buitenspeler. "Maar nu spelen we tegen Alexander Hleb. Hij is bij Arsenal uitgeroeid tot een van mijn beste vrienden. We komen bijna iedere dag bij elkaar over de vloer."

"Hij is een fantastische voetballer en een fijn mens. Hleb is ook de absolute vedette van Wit-Rusland. Of hij mij na het duel met Luxemburg heeft ge-sms't? Nee, want hij speelde zelf met Wit-Rusland 2-2 tegen Albanië."