EINDHOVEN - Het kostte haar de nodige moeite om de beslissing te nemen, maar uiteindelijk heeft Marleen Veldhuis besloten voor zichzelf te kiezen. Met de wisseling van coach - Fedor Hes werd ingeruild voor Jacco Verhaeren - hoopt ze die laatste stap naar de wereldtop te kunnen zetten. "Er zijn heel wat moeilijke uren aan voorafgegaan, want het is voor mij niet makkelijk om na al die jaren bij Fedor weg te gaan.

Maar ik wil binnen nu en twee jaar die laatste stap maken en heb daarvoor een nieuwe uitdaging nodig", zei de geboren Twentse, die maandag na een korte vakantie voor het eerst haar verrassende vertrek uit Amsterdam toelichtte.

De drang naar iets nieuws ontstond bij Veldhuis na de Europese titelstrijd in Boedapest. Ondanks de oogst van twee keer zilver en eenmaal brons verliep het toernooi voor haar minder dan verwacht.

Teleurstelling

Vooral de teleurstelling over haar derde plek op haar favoriete afstand, de 50 meter vrij, was groot. "Ik had toch meer van het EK verwacht. Als ik daar goud had gepakt, was alles misschien anders gelopen, maar nu ging ik toch meer nadenken over mijn toekomst. Na een gesprek met Fedor kwam ik er achter dat die niet meer bij hem lag."

De 27-jarige Veldhuis vond dat de samenwerking tussen haar en Hes na drie jaar niet effectief meer was. "Ik merkte steeds vaker dat ik de dingen niet zomaar van hem aannam. De chemie was toch een beetje uitgewerkt. Ik heb onder Fedor natuurlijk veel progressie geboekt en ben hem daar erg dankbaar voor. We hebben samen ook het nodige meegemaakt, maar ik denk dat ik gebaat ben bij een nieuwe prikkel om weer progressie te kunnen maken."

Om die reden besloot Veldhuis alsnog in te gaan op de uitnodiging uit Eindhoven, die ze eerder had afgeslagen. Ze trainde maandagmiddag voor het eerst in het nieuwe zwemcomplex in de Brabantse stad. Het trekt haar vooral dat ze in een andere omgeving en met andere mensen kan gaan werken.

Inspiratiebron

Ze verwacht dat Pieter van den Hoogenband een grote inspiratiebron zal zijn en ook de aanwezigheid van Inge Dekker is een pluspunt. "Het is voor mij niet de belangrijkste reden om naar Eindhoven te gaan, maar het is wel een mooi extraatje dat Inge daar ook is. Natuurlijk heb ik geen garantie dat Verhaeren mij gaat brengen waar ik wil komen, maar ik vind het in ieder geval de moeite waard om het te proberen. Ik wil nu eenmaal alles uit mijn loopbaan halen."