MÖNCHENGLADBACH - De Nederlandse hockeyers beginnen woensdag aan het elfde wereldkampioenschap met de wedstrijd tegen Zuid-Korea. Oranje speelt in Mönchengladbach in groep B ook tegen Zuid-Afrika (donderdag), Duitsland (zaterdag), Engeland (maandag 11 september) en India (dinsdag 12 september). De eerste twee ploegen van elke groep plaatsen zich voor de halve finales, die voor vrijdag 15 september op het programma staan.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Duitsland is voor eigen publiek titelverdediger. Nederland won in 1998 voor derde en laatste keer WK-goud. Eerder zegevierde Oranje in 1973 (Amstelveen) en 1990 (Lahore). Van de triomf acht jaar geleden in Utrecht zijn Jeroen Delmee, Teun de Nooijer en Sander van der Weide nog over in de huidige WK-selectie van bondscoach Roelant Oltmans, die zelf destijds ook bij Oranje aan het bewind was.

Taekema

Veel wordt in het Oranje-kamp verwacht van Taeke Taekema. Fysiek en mentaal voelt de 26-jarige strafcornerspecialist van Oranje zich sterker dan ooit. De triomf in de Champions Trophy eind juli in Spanje vormde het overtuigende bewijs van zijn topvorm.

"Dat was mijn beste toernooi tot dusver op internationaal niveau", beaamt hij. Vanaf woensdag kan de gretige Taekema zich bij het wereldkampioenschap in Mönchengladbach opnieuw uitleven. De centrale verdediger van Amsterdam aast op een nieuwe hoofdrol. "Maar ook als team zijn we er klaar voor."

Strafcorner

Taekema, goed voor 148 interlands, maakte tijdens de Champions Trophy in Terrassa een herboren indruk. Zijn strafcorner, zijn passing, zijn kordate ingrijpen en zijn onvermoeibare inzet vormden de basis voor de hernieuwde machtsgreep van Oranje. "Ik heb geen seconde gemist van de zes wedstrijden. Dat was ook voor mij een verrassing. Ik voelde me superlekker in Terrassa. Nu nog steeds trouwens."

Met acht treffers ontpopte Taekema zich als topscorer van het zeslandentoernooi. Zijn scoringspercentage uit zijn gevreesde sleepcorner bedroeg ongeveer 40 procent, een ongekend hoge score in het tophockey. "Als ik in de eerste wedstrijd tegen Argentinië (4-2) niet was begonnen met vijf missers was ik zelfs op 60 procent uitgekomen", weet hij zelf maar al te goed.

Training

De welvaart en het welzijn in zijn carrière zijn uiteraard niet bij toeval gekomen. Evenals alle andere internationals heeft Taekema geprofiteerd van het zeer intensieve trainingsprogramma, inclusief veel fitness- en krachttraining, dat bondscoach Roelant Oltmans zijn manschappen sinds januari voorschotelde. Maar ook een verandering in de maximale stickkromming (van 4,9 centimeter naar 2,5 cm, onder meer uit veiligheidsoverwegingen) heeft gunstig voor hem uitgepakt.

"Die nieuwe regel werd internationaal op 1 januari van kracht, maar in de hoofdklasse mocht je het seizoen nog afmaken met je oude stick", legt Taekema uit. "Ik ben echter meteen overgestapt om zo snel mogelijk gewend te raken. Met mijn strafcorner ging het aanvankelijk veel minder, maar mijn spel ging met sprongen vooruit. Ik bleek met een rechtere stick veel meer controle te hebben over de bal en dat kwam vooral bij de passing heel goed uit. Dat onderdeel in mijn techniek is echt sterk verbeterd."

Met zijn strafcorner zit het inmiddels ook weer helemaal goed. Zijn sleeppush heeft wel iets aan snelheid ingeboet, omdat Taekema met zijn nieuwe stick de bal minder lang kan 'dragen' in de krul. "Het juiste gevoel is er echter weer en dat is het belangrijkste. Ik twijfel eigenlijk nooit aan mijn strafcorner, ook niet als ik er eens een paar achter elkaar mis zoals tegen Argentinië. Ik heb er al die jaren zoveel op getraind, het komt vanzelf weer goed."

Taekema: "Op de training neem ik er zoals vroeger ook geen 150 meer ofzo. Het zijn er nu per keer nog maar hooguit dertig, het liefst in een gescheiden serie van drie keer tien. Dan kan ik precies de scherpte en de concentratie opbrengen die ook noodzakelijk zijn in de wedstrijd. Voor mij is dat nu de beste manier om mijn strafcorner te trainen."