NEW YORK - De US Open had na het droevige afscheid van tennisicoon André Agassi kennelijk geen fut over voor nog meer verrassingen. In zowel het mannen- als vrouwentoernooi van het vierde grandslam plaatsten de titelkanshebbers zich zondagavond voor de vierde ronde.

Wereldranglijstaanvoerder en titelverdediger Roger Federer walste over de Amerikaan Vince Spadea heen (6-3 6-3 6-0). De als tweede geplaatste Spanjaard Rafael Nadal legde het Zuid-Afrikaanse servicekanon Wesley Moodie het zwijgen op (6-4 7-6 7-6). Ook oud-kampioen Andy Roddick bereikte de laatste zestien. De Amerikaan overleefde een lange vijfsetter tegen de Spanjaard Fernando Verdasco: 6-7 6-3 6-4 6-7 6-2.

Mauresmo

Bij de vrouwen legde de als eerste geplaatste Française Amélie Mauresmo pas in de derde set haar Italiaanse opponente Mara Santangelo over de knie: 6-3 3-6 6-2. De Russin Maria Sjarapova, als derde geplaatst in New York, versloeg vrij eenvoudig haar landgenote Jelena Lichovtseva: 6-3 6-2.

Federer

Federer toonde zondagavond laat weinig mededogen met Spadea op baan twee, het Louis Armstrong Stadion. De Zwitser was in 88 minuten klaar met Spadea, die meer als figurant acteerde dan serieus tegenspel bood. Federer zei na afloop dat hij zeer tevreden was; "Ik heb deze US Open nog geen set verloren en dat geeft altijd vertrouwen". Hij ontmoet in de vierde ronde de relatief onbekende Fransman Marc Gicquel. De nummer 79 van de wereldranglijst was de winnaar van een vijfsetter tegen de Argentijn Gaston Gaudio.

Davidenko

Bij de mannen stelden nog twee tennissers uit de mondiale top tien hun plek in de vierde ronde veilig. De als vijfde geplaatse Amerikaan James Blake won in vier sets van de Spanjaard Carlos Moya: 6-4 7-6 2-6 6-3. De rus Nicolaj Davidenko zette in drie sets de pool Kubot opzij: 6-4 6-1.

Mauresmo kwam laat op stoom tegen Santangelo. De winnares van de Australian Open en Wimbledon dit jaar verloor de tweede set en kwam in de beslissende derde set met 2-0 achter. Toen drong het besef door dat ze een tandje moest bijzetten en speelde ze de partij alsnog vakkunndig uit.

Serena

Mauresmo kan zich nu opmaken voor een krachtmeting met Serena Williams. De Amerikaanse tweevoudig winnares van de US Open bereikte de laatste zestien ten koste van de Servische Ana Ivanovic: 6-2 6-4. De opmars van Williams is opmerkelijk, omdat ze door een knieblessure nauwelijks heeft getennist dit jaar. Het grand slam in New York is pas haar vierde toernooi. Ze is inmiddels zo diep geduikeld op de wereldranglijst, dat de organisatie haar een wildcard moest verstrekken voor deelname in New York.

Toch nadert haar tennis een hoog niveau, vond ze zelf na haar zege op Ivanovic. "Ik voel dat mijn beste spel eraan zit te komen". Ze heeft tegen Mauresmo een psychologisch voordeel; van de tien voorgaande ontmoetingen won Williams er negen.