AKEN - Jos Lansink heeft zondag in Aken de wereldtitel veroverd. De Twentse springruiter, die zich al jaren geleden tot Belg heeft laten naturaliseren, versloeg in de finale met paardenwissel drie amazones.

Nadat de Australische Edwina Alexander als eerste was afgevallen door een enkele springfout in de reguliere parcoursen, moest een barrage de beslissing brengen. Lansink bleef daarin met zijn schimmel Cavalor Cumano als enige combinatie foutloos. Het zilver was voor de Amerikaanse Beezie Madden (Authentic) en het brons voor de Duitse Meredith Michaels-Beerbaum (Shutterfly).

Representing the Netherlands!

Het stoorde Jos Lansink niet dat de omroeper op de Aachener Soer hem bij de Wereldruiterspelen niet als Belg aankondigde toen hij de hoogste trede van het podium beklom. Representing the Netherlands! "Dit is ook een beetje voor Nederland. Daar is het begonnen."

Tukkerland is paardenland, voegde hij er aan toe. "Eerder in de week wonnen Gerco Schröder en Jeroen Dubbeldam goud met het team. Ze komen ongeveer van de zelfde plek als ik. Rossum, Weerselo, Tubbergen, er zit maar een paar kilometer tussen. Ik kom er nog wel. Maar wonen blijf ik in België. Vrouw en kinderen hebben het geweldig naar hun zin."

Wereldburger

Zelf is de boerenzoon uit Rossum inmiddels wereldburger. Lansink maak je niet veel meer wijs. Zelfs niet dat hij zondag bij de Wereldruiterspelen in Aken wereldkampioen is geworden. "Ik geloof er helemaal niks van. Vertel het me morgen nog maar eens. Toen Beezie Madden de fout maakte, wist ik dat ik de proef gewonnen had. Verder durfden mijn gedachten niet te gaan. Nog steeds niet."