BELGRADO - De Nederlandse waterpoloërs hebben zondag op het Europees Kampioenschap in Belgrado in hun derde groepsduel voor een stunt gezorgd door gelijk te spelen tegen Roemenië: 8-8. De ploeg van bondscoach Johan Aantjes verraste het topland uit oost-Europa volledig en nam zelfs een 4-0-voorsprong.

Het sterke spel van aanvoerder Arno Havenga en zijn ploeggenoten was vooral te danken aan een agressieve defensie. Doelman Marc Nolting groeide naar zijn topvorm en organiseerde bij zijn verdedigers vooral het blokken van afstandschoten zeer strak.

In verdedigend opzicht had de nummer vijf van de wereld geen antwoord op het goede spel van Oranje-midvoor Paul Verweij. De vaardige Leidenaar slaagde in het veroorzaken van vele overtalsituaties. Dat was Rusland, bronzen medaille winnaar in Athene, zaterdag nauwelijks gelukt tegen de Roemenen. Oranje profiteerde echter slechts twee maal van zeven manmeer-kansen in totaal.

Krakers

Aantjes was tevreden over het spel van het nationale zevental. "Als we erin slagen nog rustiger te spelen, dan kunnen we dergelijke krakers ook winnen. Maar dit is echt een enorm goed resultaat tegen een erg sterke tegenstander."

Ook aanvoerder Havenga was na afloop te spreken over het spel van Oranje. Ondanks een gemiste strafworp bij 6-6 kon ook hij terugkijken op een sterk optreden. "Van die misser heb ik toch wel even gebaald, maar ik ben toch blij met dit resultaat. Dit kan een heel belangrijk punt zijn in de eindstand van onze groep."

"De Roemenen hebben al van Rusland gewonnen zaterdag en wij gaan proberen dat ook te doen. Ik heb veel vertrouwen in deze ploeg, want dit gelijkspel hebben we echt niet met geluk alleen bereikt. We hebben heel gedegen en als ploeg hecht gespeeld. Daarop kunnen we verder bouwen."

Vrouwen

De Nederlandse dames hebben zondag zoals verwacht hun tweede groepsduel tegen Servië ruim gewonnen: 16-6. Na een snelle openingstreffer van Iefke van Blekum maakte het gastland verrassend snel gelijk. Noeki Klein was vanaf de midvoorplaats al snel doeltreffend en zorgde voor een voorsprong die Oranje niet meer afstond.

De Serven slaagden niet in het adequaat verdedigen van afstandsschoten van de specialisten Van Belkum, Marieke van den Ham en Jorieke Oostendorp, die in totaal de helft van de Hollandse productie verzorgden. Alette Sijbring is in de ploeg van bondscoach Robin van Galen ook een scherpschutter. Zij was in de slotfase voor de tweede maal trefzeker met een strafworp.

Overtal

Het benutten van de overtalsituaties liet voor Van Galen nog veel te wensen over. Slechts een van vier mogelijkheden werd verzilverd. "Deze overwinning hadden we verwacht, al speelde Servië beter dan zaterdag", vond coach Van Galen. "Hun defensie was zeker in het begin erg sterk. Maar naarmate het duel vorderde domineerden wij."

Maandag speelt Oranje een belangrijk duel tegen Spanje. Dat is in groep A een geduchte concurrent van Nederland voor de plaats achter favoriet Hongarije. Oranje verloor zaterdag met 11-6 van de regerend wereldkampioen.