LONDEN - De formule-1-renstal Jaguar heeft teamchef Niki Lauda ontslagen. Dat heeft Jaguar dinsdag bekendgemaakt. De drievoudig wereldkampioen was sinds 2001 bij de renstal in dienst.

Destijds volgde hij Bobby Rahal op. "Ik ben verrast door deze beslissing", reageerde Lauda.

Dit seizoen sprokkelde Jaguar slechts acht punten bijeen. Daarmee presteerde de renstal ver onder de verwachtingen. De rijders Eddie Irvine en Pedro de la Rosa zijn inmiddels vervangen door de Australiër Mark Webber en de Braziliaan Antonio Pizzonia.

"Niki Lauda is uit zijn functie ontheven", zei Richard Parry-Jones, hoofd van het formule-1-programma van Ford. "Ik heb hem gevraagd speciaal adviseur te worden en hoop dat hij deze baan zal accepteren." Jaguar moet nu op zoek naar de vijfde teamchef in twee jaar. Eerder verlieten Jackie Stewart, Neil Ressler en Rahal het team.

Volgens ingewijden waren niet alleen de magere prestaties de oorzaak van het ontslag. Ook Lauda's hoge salaris (naar schatting 2,65 miljoen euro) zou een te zware last zijn voor het team. Jaguar moet rigoureus bezuinigen. Ongeveer 40 arbeidsplaatsen staan op de tocht.